#42/2020-08-08

naar boekenlijst volgende boek voorgaande boek versie-7.0

Zuivelhistorienederland.nl

voorgaande

voorgaande

De kracht van melk - Gerard Rutte

De kracht van melk. Een boek over de geschiedenis van de consumptiemelkindustrie in Nederland. Een branche die gekenmerkt wordt door fusies en concentraties: van de vele honderden particuliere en coöperatieve melkfa­brieken die er aan het begin van deze eeuw in Nederland operatief zijn, zijn er nog twee grote en een handvol klei­ne bedrijven over gebleven.


De kracht van melk is het verhaal van de opkomst en ondergang van Menken (van Grieken) het grootste parti­culiere melk-bedrijf dat Nederland gekend heeft. Bezien vanuit de ogen en het hart van oprichterszoon Ad Menken. Een geschiedschrijving van een familiebedrijf en haar constante gevecht tegen de machtige zuivelcoöpe­raties.


Dit emotionele verhaal en de interviews met mensen uit de directe omgeving van de familie Menken - o.a. Cor Boonstra (Philips) en Gerrit Braks (CDA) - en de talloze foto's maken dit boek tot een historisch document voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse geschie­denis en het bedrijfsleven, de agrarische sector en in het bijzonder de ontwikkeling van de particuliere en coöpera­tieve melksector.


Het boek wordt afgesloten met een discussie over de toe­komst van de consumptiemelkindustrie in Nederland. Met o.a. Minister Laurens-Jan Brinkhorst, ex-Minister Gerrit Braks, Jan van den Broek (Dirk van den Broek), Harry Bruijniks (Ahold). André Glijslager (Friesland - Coberco Dairy Foods) en Bernard Bijvoet (Campina - Melkunie).


Ook in deze site gedenkboek

Menken-Landbouw 60 Jr.  uit 1985

Dankwoord

Op 8 mei van dit jaar hadden we met de hele familie het vijfenzeventig jarig Menken-jubileum willen vieren. Dat is helaas niet gelukt, ons familiebedrijf heeft het nieuwe decennium niet meer mogen meemaken. De oorzaken hiervoor zullen u duidelijk geworden zijn na het lezen van dit uitstekend geschreven boek. Het is verdrietig, maar tegelijkertijd realiseer ik me heel goed dat wij het van alle particuliere consumptiemelkbedrijven het langst hebben volgehouden.


En dat heeft dan weer te maken met de inzet van al die mensen gedurende al die jaren. Alleen kun je het immers nooit. Ik denk dan aan onze fantastische ouders, mijn broers en zussen en mijn vrouw Ria. Maar ook de families Van Paridon, Heemskerk en Van Grieken hebben zich volledig ingezet voor de groei van de onderneming. Speciaal wil ik in dit boek onze medewerkers en medewerksters noemen, die keihard en loyaal hebben meegewerkt in de onderneming. Alleen door hun inzet en enthousiasme hebben we de 75 jaar bijna kunnen volmaken.


Bijzondere dank ben ik verschuldigd aan al die vrienden en relaties die hun bijdrage hebben geleverd en hun eerlijke opvattingen in dit boek met ons hebben willen delen.


Wassenaar oktober 2000

 

Ad Menken

Bacon & Eggs

Een kip en een varken komen elkaar tegen. 'Weetje wat; zegt de kip tegen het varken,' wij moeten gaan samenwerken. Wij vormen de ideale combinatie. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Bacon & Eggs: `Geen slecht idee; denkt het varken. `Laat me er even een nachtje over slapen: De volgende dag komen ze elkaar weer tegen. `Ik ga helemaal niet met jou samenwerken; zegt het varken, `In onze prachtige samenwerking blijf jij leven en ik wordt opgegeten.'


Citaat A.C.M. Menken bij een gesprek over de samen-werking met Campina Melkunie.

Ad Menken - De Kracht van Melk (Gerard Rutten) - 2000

   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl