#42/2020-08-08

naar boekenlijst volgende boek voorgaande boek versie-7.0

Zuivelhistorienederland.nl

voorgaande

voorgaande

Voorwoord                                     ISBN 90.72672.45-3


OZMI. Een melkfabriek van beton. Niet stuk te krijgen. Altijd in gevecht en nooit toegeven.

De eerste zuivelfabriek in de provincie Groningen stond in Winschoten. Een cooperatie, in 1883 onder liberale Oldambtster boeren opgericht. Vooruit­strevende boeren, dat zeker, die iets nieuws ondernamen en in de hoofdstad van het Oldambt hun melkfabriek bouwden. Midden in de graanrepubliek notabene.

Dit boek verhaalt in het eerste deel over de geschiedenis van deze eigenzinni­ge fabriek, die het zolang volhield; deze eigenzinnige boeren, die durf hadden en vooruit wilden; maar bovenal die even eigenzinnige directeur, Harm Postma, die vocht om elke liter melk en dus met iedereen overhoop lag. Dit boek is echter niet alleen de geschiedenis van een melkfabriek. Het boek geeft en passant ook een beeld van een tijd die voorgoed voorbij is, maar door de verhalen soms zo naderbij komt.

Dat laatste gebeurt in deel twee als degenen die op één of andere manier een plaats in die geschiedenis hadden aan het woord komen en verhalen over hun leven in die tijd. Zoals het verhaal van de melkrijders, die in hun race tegen de klok om als eerste de melk af te leveren zich `de bolsjewieken van de weg' voelden. Zoals de Friese jeepmelkers die de Oldambtster boer hielpen `omdat een Groninger niet kan melken'. Zoals de kaasmaker voor wie niet alleen de fabriek op 1 juli 1999 dichtging, maar `ook negentien jaren van mijn leven'.

Net nu de graanrepubliek aan kracht heeft ingeboet en veehouders het land een ander aanzien geven is de fabriek verleden tijd.

Het Oldambt, hoewel deels groen, zal het voortaan zonder die `vreemde eend in de bijt' moeten stellen.

En dat wordt wennen.

                                                                          Nieuwolda Cees Stolk 9 oktober 1999

 Zie ook de pagina’s in site van zuivelfabriek Winschoten

bron: boek

Boek - OZMI, een fabriek van beton -1999

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl