#11c/2020-08-05

voorgaande

versie-7.0

Oosterwolde CZ. Oosterwolde en Omstreken 1889 - 1962  / Z.O.H. 1962 - 1997 / FFD>> 1997 - 2004

December 1997 grote fusie Coberco, FDF, Twee Provinciën en ZOH  meer over fusie

  Zie voor vervolg knipsels op fusienaam ZOH

Bron: http://www.nieuweooststellingwerver.nl/?n_id=38932&s_id=599


Expositie over zuivelfabriek   vrijdag 4 januari 2008 17:11


OOSTERWOLDE - In het Historisch Informatiepunt (HIP) van de bibliotheek in Oosterwolde is vanaf donderdag 24 januari een expositie over de afgebroken zuivelfabriek van Oosterwolde te bezichtigen. De expositie bestaat uit foto‘s, boeken, tijdschriftenartikelen en voorwerpen van de zuivelbewerking.


De tentoonstelling wordt om 19.00 uur geopend door Jan van Weperen. Naast de historie van de zuivelfabriek krijgen op deze avond door middel van een korte lezing en een fotopresentatie ook het heden en de toekomst van het zuivelbedrijf een plaats.

Zuivelgeschiedenis
Met de sloop van het fabrieksgebouw dit jaar kwam er een einde aan een meer dan honderdjarige zuivelgeschiedenis in Oosterwolde. Met de sluiting van de fabriek was er al enige jaren geen bedrijvigheid meer. Sinds het moment dat mr. Lodewijk Gauillaume Verwer uit Zorgvlied in 1887 de eerste zuivelfabriek in Oosterwolde stichtte, zijn er vele liters melk verwerkt tot hoofdzakelijk kaas, boter en andere zuivelproducten.

Als een van de weinige in Friesland wist de Oosterwoldse zuivelfabriek zijn zelfstandigheid heel lang vol te houden onder de naam coöperatieve zuivelindustrie De Zuid-Oost-Hoek. Het eeuwfeest werd nog gehaald als zelfstandige onderneming. Dat was gebeurd toen het bedrijf werd overgenomen door het zuivelconcern Friesland Dairy Foods. De Oosterwoldse vestiging draaide daarna onder de naam Frico nog een aantal jaren door als kaasfabriek. De laatste kazen werden eind 2004 uit de pekelbaden gehaald.

HIP
Het Historisch Informatiepunt is een vaste plek in de bibliotheek, waar toegang tot alle informatie over de lokale en regionale historie wordt geboden. Het is een plek waar geïnteresseerden in de lokale geschiedenis elkaar ontmoeten en waar historie wordt uitgewisseld. Het HIP in Oosterwolde is een samenwerkingsproject van de Historische Verenging Oosterwolde e.o. en de openbare bibliotheek.

  Als tekst geplaatst in MAP Concentraties Coöp. Friesland

 1962 Ontstaan Zuid OostHoek (ZOH) na fusie CZ Elsloo met CZ. Oosterwolde

Knipsels - en meer - ook geplaatst op pagina’s ZOH.volgende pagina voorgaande pagina naar pagina-01 Oosterwolde

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

volgende pagina voorgaande pagina

Oosterwolde - 3/4

1985 dir. Douwe Hoiting met pensioen

 Google Street View voormalige lacatie zuivelfabriek en directeurswoning  Oosterwolde        

GSV adres:  Nanningastraat 20 OosterwoldeBron: Funda mei 2019


 Oosterwolde voorjaar 2019 locatie voormalige zuivelfabriek en directeurswoning                                                               foto’s Hendrik S de Vries