#42/2020-08-08

naar boekenlijst volgende boek voorgaande boek versie-7.0

Zuivelhistorienederland.nl

voorgaande

voorgaande

In 2012 uitgebracht:


Zuivel - Geschiedenis en inventarisatie van de zuivelfabrieken in Limburg, een uitgave van de Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg (WIEL).

Het boek bevat de resultaten van onderzoek naar de zuivelindustrie in Limburg. In de eerste helft van de vorige eeuw bezat bijna elk Limburgs dorp voor de bereiding van boter en andere melkproducten nog een handkrachtfabriekje, vaak ‘De Fuus’ genoemd, verwijzend naar de centraal geplaatste centrifuge. Deze honderden fabriekjes gingen later op in grotere coöperatieve zuivelfabrieken.


Van alle oude zuivelfabrieken zijn uiteindelijk 25 gebouwen bewaard gebleven. Zij kregen een andere bestemming, zoals garage, stalling of woonhuis. Het boek geeft behalve een historisch overzicht van de zuivelindustrie, de mechanisering en bedrijfsconcentraties, ook een inventarisatie en beeldrijke documentatie van plaatselijke zuivelfabrieken en wat daarvan als erfgoed in Limburg bewaard is gebleven.


Het boek (96 pags., zw/w geïllustreerd) is was verkrijgbaar bij het Huis voor de Kunsten Limburg te Roermond à € 21,00 vermeerderd met verzendkosten. Bestellen kan via mvdelsen@hklimburg.nl.


   Nu tijdelijk - t/m 15 januarie 2014 - € 15,00 incl verzendkosten.

   2015: Vermoedelijk niet meer leverbaar!


 Werkgroep industrieel Erfgoed Limburg - Serge Langeweg

Boek - Zuivelfabrieken in Limburg

   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl