#42 Fr 2024-
voorgaande
voorgaande
750 / 31
Auteur / Fabriek |
Boeken kort beschreven op site t/m 2019 |
Uitgave jaar |
Geplaatst |
|
|
|
|
Geschiedenis van de ontwikkeling van de Nederlandsche Zuivelbereiding (tot ca. 1913) - |
1932 |
23- |
|
Van Veertig Zegenrijke Melkjaren, Gedenkboek vd vereniging voor zuivelindustrie en melkhygiëne - |
1948 |
23- |
|
Gedenkboek ivm. 50 jarig bestaan FNZ. “Van vader op zoon” / ‘ook als Heruitgave’ - |
1950 |
30- |
|
Erf en Wereld ‘De opkomst van de Friese zuivelcoöperatie’ Door J.P. Wiersma en K. Tjepkema |
1959 |
17- |
|
Boek ivm 60 jarig bestaan FNZ “Tussen Wereldoorlog en Euromarkt” / “ook als Heruitgave’ |
1960 |
15- |
|
Zuivelcoöperatie in Nederland - |
1967 |
26- |
|
“Hoe boeren het bolwerken’ vervolg op ‘Wiersma’ - |
1986 |
21- |
|
100 Jr. zuivelindustrie in Oosterwolde / T.J. Oosterwijk |
1989 |
23- |
|
Uitgave van de Coöp melkindustrie Coberco B.A. Over de #melkbus / P.H.L. Willemsens o |
1989 |
23- |
|
Prachtig boek over de ontstaansgeschiedenis van CMC / Melk- |
1990 |
02- |
|
De bakermat van de Nederlandse zuivelindustrie / Piet Willemsens en Klaas de Wit / eigen uitgave |
1995 |
23- |
|
Prachtig boek - |
2004 |
25- |
|
xJubileum boekje 50 Jr. Productschap Zuivel - |
2008 |
02- |
|
Boek van oud Productschap Zuivel voorz. Dr. H. Schelhaas over de gevaren van de vrije markt in de landbouw |
2010 |
11- |
|
Volgend de auteurs Reinders en Vernooij ‘Het eerste overzichtswerk over een bijna een150 oude bedrijfstak’ |
2013 |
09- |
|
Boek over particuliere zuivelfabriek ‘Welgelegen’ te Eastermar van Boterkooper verenigde Zuivelfabrieken |
2013 |
03- |
|
Boek ‘Voor en door boeren?’ Opkomst coöperatiewezen in de Landbouw vóór WOII - |
2014 |
18- |
|
Boek ‘Melkquota, megastallen en het verdwenen idyllische platteland’ - |
2015 |
20- |
|
Boek over de - |
2018 |
|
|
Boek ‘Van melkrijder tot fabrieksdirecteur’ - |
|
|
|
Boek ‘in de melk te brokkelen’ Over de veranderende verhoudingen binnen de zuivelindustrie - |
2019 |
10- |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Boekenlijst zuivelhistoriefriesland
Ná 2015 nog maar enkele boeken bijgeplaatst
▲ Boek uit 2019 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl
IN DE MELK TE BROKKELEN
Een fusiegeschiedenis in de zuivelindustrie
Auteur: Harry J. Vellenga
EAN: 9789492052605
Kosten: € 24,90.
Harry Vellenga beschrijft in dit boek de veranderingen in de coöperatieve zuivelindustrie over de afgelopen dertig jaar. Daarbij ligt het accent op Friesland en de fusies die daar hun oorsprong hadden. Als vakbondsbestuurder was hij gedurende twintig jaar nauw betrokken bij alle ontwikkelingen in de Nederlandse zuivelindustrie.
Aan de hand van tientallen interviews met direct betrokkenen ontvouwt zich een historie die af en toe leest als een jongensboek. Veranderingen gaan niet volgens de wetten van de logica, en fusies zeker niet. Achterdocht, achterkamertjes, ruzies, "eigen-
▲ Boek uit 2019 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl
ZUIVELFABRIEKEN FRIESLAND
Auteurs Marijn Molema en Peter Karstkarel -
ISBN : 9789056154837
Kosten: € 39,90.
In Zuivelfabrieken in Friesland plaatst historicus Marijn Molema de komst en ontwikkeling van de Friese zuivelfabrieken in een bredere, maatschappelijke context. Architectuurkenner Peter Karstkarel behandelt in het tweede deel de zuivelfabrieken alfabetisch per plaats. Hij gaat daarbij in op ontstaan, geschiedenis en architectonische kenmerken van zowel de fabriek als de directeurswoning. De basis voor dit standaardwerk is de collectie van Robert Visser, die al zo’n dertig jaar alles verzamelt wat ook maar enigszins te maken heeft met zuivelfabrieken en industriële processen die daarin plaatsvonden. Een unieke collectie die in dit boek is vastgelegd.
▲ Boek uit 2014 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl
▲ Boek uit 2013 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl
▲ Boek uit 2013 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl
Alles van MELK
Geschiedenis van de Nederlandse zuivelindustrie
Auters: Pim. Reinders en Aad Vernooij
ISBN: 978 90 663 0089-
Kosten: € 29,95.
Het eerste overzichtswerk over een bijna 150 jaar oude bedrijfstak waar miljarden en miljarden euro’s in omgaan. Nederland zuivelland is over de hele wereld een begrip, Edam en Gouda zijn synoniemen voor kaas, terwijl Frau Antje leeft met ruim een half miljoen hits op google. Niettemin is nog niet eerder beschreven hoe de Nederlandse zuivelindustrie die positie verwierf. Haar geschiedenis is een onbekende. Ze begint omstreeks 1870 met melkinrichtingen in grote steden en kleine boterfabriekjes in de provincie. En met een reeks ondernemende industriëlen, artsen, boeren en onderwijzers die stapje voor stapje van Nederland een grootmacht op zuivelgebied maakten.
‘Welgelegen’ Eastermeer
Een particuliere zuivelfabriek 1904 -
Auters: E. Bosma
ISBN: 978 90 79584-
Kosten: € 24,50.
In tegenstelling tot de Coöperatieve Fabrieken is over particuliere fabrieken tot nu toe praktisch niets geschreven.
Bij onderzoek door de schrijver Elle Bosma, bleek dat er voldoende archiefmateriaal beschikbaar was om tot een verantwoorde geschiedschrijving te komen. Het werd aangevuld door mondelinge overlevering van velen. Ook wordt aandacht besteed -
LANDBOUW Coöperatie
De Opkomst van het Nederlandse coöperatiewezen
Auters: R. Rommes
ISBN: 978-
Kosten: € 30,00. Exl verzendkosten
De Nederlandse landbouw maakte na 1850 ingrijpende veranderingen door. De snelle ontwikkelingen maakten de boeren kwetsbaar. Ze reageerden daarop door zich aaneen te sluiten in landbouworganisaties, zoals coöperaties. Deze organisaties verrichtten voor boeren en tuinders aan-
▲ Boek uit 2014 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl
▲ Boek uit 2018 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl
VAN MELKRIJDER TOT FABRIEKSDIRECTEUR
Auteurs Jan Ybema / Klaas Ybema / Roelof Veeningen
april 2018 / € 22.50
Persoonlijke verhalen over het werken in de Friese zuivel (1955-
Fan molkrider oant fabryksdirekteur
In 1955 zie je overal in Friesland de rokende pijpen van kleine zuivelfabriekjes. Talloze Friezen vinden werk in een van die ruim honderd fabrieken. Zwaar werk: melkbussen tillen, laden en lossen, kaas keren, flessen dragen, soms met veel lawaai, stank of in de hitte.
Vijfentwintig jaar later zijn er nog maar zo'n dertig zuivelfabrieken over in Friesland. De melk wordt per tank opgehaald en de ontvangst is volautomatisch, steeds meer handelingen worden met machines verricht. Het werk is lichter, maar vergt meer kennis. Het platteland verliest zijn dorpsfabrieken, maar door technologische vernieuwing blijft de Friese zuivelsector internationaal concurrerend.
In dit boek vertellen oud-
Geen eigen pagina