#42 Fr 2024-11-01

versie-X7.3

voorgaande

voorgaande

750 / 31

Auteur / Fabriek


Boeken kort beschreven op site t/m 2019

Uitgave

jaar

Geplaatst





Croesen Ir. V.R.IJ.

Geschiedenis van de ontwikkeling van de Nederlandsche Zuivelbereiding (tot ca. 1913) - Proefschrift uit 1932

1932

23-11-2006

VVZM  40 Jr.

Van Veertig Zegenrijke Melkjaren, Gedenkboek vd vereniging voor zuivelindustrie en melkhygiëne - 1948

1948

23-11-2006

50 jr- FNZ

Gedenkboek ivm. 50 jarig bestaan FNZ. “Van vader op zoon”  /  ‘ook als Heruitgave’ - 1950

1950

30-03-2007

J.P. Wiersma

Erf en Wereld ‘De opkomst van de Friese zuivelcoöperatie’ Door J.P. Wiersma en K. Tjepkema

1959

17-09-1909

60 jr. FNZ

Boek ivm 60 jarig bestaan FNZ “Tussen Wereldoorlog en Euromarkt” /  “ook als Heruitgave’  

1960

15-04-2007

J.A. Geluk

Zuivelcoöperatie in Nederland - Ontstaan en ontwikkeling tot omstreeks 1931 - Uitgave F.N.Z. - 1967

1967

26-11-2006

K. Tjepkema

“Hoe boeren het bolwerken’ vervolg op ‘Wiersma’ - alleen tekst over de coöp. zuivelindustrie 1945 - 1985

1986

21-06-2011

CZ. Zuid Oost Hoek

100 Jr. zuivelindustrie in Oosterwolde / T.J. Oosterwijk

1989

23-10-2006

De laatste melkbus

Uitgave van de Coöp melkindustrie Coberco B.A.  Over de #melkbus / P.H.L. Willemsens o

1989

23-10-2006

Begeerlijk produkt

Prachtig boek over de ontstaansgeschiedenis van CMC / Melk-Unie en Holland, in 1990 uitgekomen

1990

02-10-2008

De Bakermat

De bakermat van de Nederlandse zuivelindustrie / Piet Willemsens en Klaas de Wit / eigen uitgave

1995

23-10-2006

It Bûterfabriek

Prachtig boek - in het Fries - geschreven door ‘zuivelareider’ A.K. Mulder

2004

25-05-2007

PZ. 50 jaar 2006

xJubileum boekje 50 Jr. Productschap Zuivel - 2006

2008

02-10-2008

‘Liberalisatie’

Boek van oud Productschap Zuivel voorz. Dr. H. Schelhaas over de gevaren van de vrije markt in de landbouw

2010

11-09-2012

Alles van MELK

Volgend de auteurs Reinders en Vernooij ‘Het eerste overzichtswerk over een bijna een150 oude bedrijfstak’

2013

09-05-2013

‘VZ’ Oostermeer

Boek over particuliere zuivelfabriek ‘Welgelegen’ te Eastermar van Boterkooper verenigde Zuivelfabrieken

2013

03-10-2013

Cooperatiewezen

Boek ‘Voor en door boeren?’ Opkomst coöperatiewezen in de Landbouw vóór WOII - Ronald Rommes

2014

18-06-2014

Boerenbloed

Boek ‘Melkquota, megastallen en het verdwenen idyllische platteland’ - Koos Kooman uit Ee

2015

20-12-2015

Zuivelfabrieken Fr.

Boek over de - voormalige - 160 zuivelfabrieken in Friesland

2018


Melkrijder tot Directeur

Boek ‘Van melkrijder tot fabrieksdirecteur’ - Jan Ybema / Klaas Ybema / Roelof Veeningen



Strijd in de zuivel

Boek ‘in de melk te brokkelen’ Over de veranderende verhoudingen binnen de zuivelindustrie -  H.J. Vellenga

2019

10-08-2020









Boekenlijst zuivelhistoriefriesland

Ná 2015 nog maar enkele boeken bijgeplaatst

naar keuzelijst teksten

Boek uit 2019 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl

IN DE MELK TE BROKKELEN

Een fusiegeschiedenis in de zuivelindustrie


Auteur: Harry J. Vellenga

EAN: 9789492052605

Kosten: € 24,90.

Harry Vellenga beschrijft in dit boek de veranderingen in de coöperatieve zuivelindustrie over de afgelopen dertig jaar. Daarbij ligt het accent op Friesland en de fusies die daar hun oorsprong hadden. Als vakbondsbestuurder was hij gedurende twintig jaar nauw betrokken bij alle ontwikkelingen in de Nederlandse zuivelindustrie.

Aan de hand van tientallen interviews met direct betrokkenen ontvouwt zich een historie die af en toe leest als een jongensboek. Veranderingen gaan niet volgens de wetten van de logica, en fusies zeker niet. Achterdocht, achterkamertjes, ruzies, "eigen-fabriek-eerst', machtsspelletjes - alles wat menselijk is, komt in dit boek voorbij.


meer

Boek uit 2019 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl

ZUIVELFABRIEKEN FRIESLAND


Auteurs Marijn Molema en Peter Karstkarel  - 2018

ISBN : 9789056154837

Kosten: € 39,90.


In Zuivelfabrieken in Friesland plaatst historicus Marijn Molema de komst en ontwikkeling van de Friese zuivelfabrieken in een bredere, maatschappelijke context. Architectuurkenner Peter Karstkarel behandelt in het tweede deel de zuivelfabrieken alfabetisch per plaats. Hij gaat daarbij in op ontstaan, geschiedenis en architectonische kenmerken van zowel de fabriek als de directeurswoning. De basis voor dit standaardwerk is de collectie van Robert Visser, die al zo’n dertig jaar alles verzamelt wat ook maar enigszins te maken heeft met zuivelfabrieken en industriële processen die daarin plaatsvonden. Een unieke collectie die in dit boek is vastgelegd.


meer

Boek uit 2014 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl

Boek uit 2013 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl

Boek uit 2013 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl

Alles van MELK

Geschiedenis van de Nederlandse zuivelindustrie


Auters: Pim. Reinders en Aad Vernooij

ISBN: 978 90 663 0089-7

Kosten: € 29,95.


Het eerste overzichtswerk over een bijna 150 jaar oude bedrijfstak waar miljarden en miljarden euro’s in omgaan. Nederland zuivelland is over de hele wereld een begrip, Edam en Gouda zijn synoniemen voor kaas, terwijl Frau Antje leeft met ruim een half miljoen hits op google. Niettemin is nog niet eerder beschreven hoe de Nederlandse zuivelindustrie die positie verwierf. Haar geschiedenis is een onbekende. Ze begint omstreeks 1870 met melkinrichtingen in grote steden en kleine boterfabriekjes in de provincie. En met een reeks ondernemende industriëlen, artsen, boeren en onderwijzers die stapje voor stapje van Nederland een grootmacht op zuivelgebied maakten.

meer

Welgelegen’ Eastermeer

Een particuliere zuivelfabriek 1904 -1964


Auters: E. Bosma

ISBN: 978 90 79584-04-8

Kosten: € 24,50.


In tegenstelling tot de Coöperatieve Fabrieken is over particuliere fabrieken tot nu toe praktisch niets geschreven.

Bij onderzoek door de schrijver Elle Bosma, bleek dat er voldoende archiefmateriaal beschikbaar was om tot een verantwoorde geschiedschrijving te komen. Het werd aangevuld door mondelinge overlevering van velen. Ook wordt aandacht besteed - grotendeels via tot dusverre nog niet gebruikt materiaal - aan enkele coöperatieve fabrieken in de omgeving van Eastermar, zoal Opeinde, Burgum en Twijzel. Daardoor is een boeiend boek ontstaan, geïllustreerd met vele niet eerder gepubliceerde foto's en tekeningen. Deze publikatie, die ook ruim aandacht schenkt aan de familie Boterkooper (eigenaar van de NV VZL) en aan de vestiging Schoonrewoerd, is daarom niet alleen interessant voor de inwoners van Eastermar, maar voor iedereen die belang stelt in de Friese en Nederlandse zuivelhistorie.


meer

LANDBOUW Coöperatie

De Opkomst van het Nederlandse coöperatiewezen


Auters: R. Rommes

ISBN: 978-90-87043-19-3

Kosten: € 30,00. Exl verzendkosten


De Nederlandse landbouw maakte na 1850 ingrijpende veranderingen door. De snelle ontwikkelingen maakten de boeren kwetsbaar. Ze reageerden daarop door zich aaneen te sluiten in landbouworganisaties, zoals coöperaties. Deze organisaties verrichtten voor boeren en tuinders aan- en verkopen, verwerkten producten en verleenden (financiële) diensten. Veel coöperaties namen al vrij snel een belangrijke positie in op de markten waarop ze optraden.


meer

Boek uit 2014 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl

Boek uit 2018 / LET OP deze boeken zijn NIET te bestellen bij zuivelhistorienederland.nl

VAN MELKRIJDER TOT FABRIEKSDIRECTEUR


Auteurs Jan Ybema / Klaas Ybema / Roelof Veeningen

   april 2018 / € 22.50


Persoonlijke verhalen over het werken in de Friese zuivel (1955-1980)

Fan molkrider oant fabryksdirekteur


In 1955 zie je overal in Friesland de rokende pijpen van kleine zuivelfabriekjes. Talloze Friezen vinden werk in een van die ruim honderd fabrieken. Zwaar werk: melkbussen tillen, laden en lossen, kaas keren, flessen dragen, soms met veel lawaai, stank of in de hitte.

Vijfentwintig jaar later zijn er nog maar zo'n dertig zuivelfabrieken over in Friesland. De melk wordt per tank opgehaald en de ontvangst is volautomatisch, steeds meer handelingen worden met machines verricht. Het werk is lichter, maar vergt meer kennis. Het platteland verliest zijn dorpsfabrieken, maar door technologische vernieuwing blijft de Friese zuivelsector internationaal concurrerend.

In dit boek vertellen oud-personeelsleden, van melkrijder tot directeur, over de veranderingen die zij tijdens hun loopbaan hebben meegemaakt. Het zijn stuk voor stuk boeiende verhalen over verschillende levens in de zuivel: een groepsportret van een Friese topsector.


  Geen eigen pagina