#ZH/2020-08-06

versie-7.0

voorgaande

voorgaande

.Vlaardingen

Vlaardingen div. oa. Hollandia / Nestlé >> 1882 - heden ?

 Zie ook  hollandia-intro  

 Naar volledig lijst: zuivelfabrieken Vlaardingen

Vlaardingen

Naam vereniging / eigenaar / dir.

c/p

zjb.

Prod.

B. De Wit

Opmerkingen

Kethelweg 1

NV. Vlaardingsche. Melkcentrale   K. Gorter

p

‘47-’51

gm. cm. sp...

1919-1955


Asterstraat 26

NV. Vlaardingsche. Melkcentrale  R. Ravestijn

p

 ‘53- ‘73

b., cm. en gm.


 ‘55 dir. D. A. Schaap

Oosthavenkade 42

“Hollandia NV. Holl. Fabr. v. Melkpr.  / 1971 Amst.

p

‘26-’71

Kantoor

1882-heden

 ‘47 Dir. H. Sparrius / K. Zwikker

Oosthavenkade 42

“Hollandia” Zuivelfabriek

p

‘26-’77

b., gm. en cm.

1882-heden

 ‘47 Dir. J. Klinkenberg

Vlaardinger-Ambacht *







Raadhuispl. 4

Zuivelinr. “Volharding” Directrice Adra vd. Berg

p

‘41-’47

cm.










Versie 2018-09-16  / X6







Bergen op Zoom               http://www.bergenopstoom.nl/kleine-bedrijven-in-de-melkfabriek/



Kleine bedrijven in De Melkfabriek

wo, 8 feb 2012 | Gepubliceerd in Nieuws


De verbouwing is in volle gang


Bedrijfsverzamelgebouw De Melkfabriek gaat twintig beginnende ondernemers in de paramedische sfeer huisvesten. Op 1 maart beginnen er alvast zeven. Het is een beproefd concept: een bedrijfsverzamelgebouw in een voormalig industrieel pand. Peter Verswijver deed het eerder bij de loodsen van Van Egeraat die hij omtoverde tot Interium. Als het een beetje meezit, strijken er straks twintig kleine ondernemers neer in het pand waarin eerst melkfabriek Hollandia en later moskee Ulu gevestigd was. Het gaat om bedrijven in de para medische sfeer. “Je kunt daarbij denken aan acupunctuur, schoonheidssalon, fitnesscentrum, pedicure en fysiotherapie”, zegt Verswijver. “Met name starters willen we een steuntje in de rug geven door hen goed te faciliteren.” De verbouwing is nu in volle gang, maar op 1 maart moet het kant en klaar zijn. Dan beginnen er voorlopig zeven bedrijfjes. Volgens de bedrijfsfolder van De Melkfabriek, zoals het gebouw gaat heten, is het pand een fraai voorbeeld van architectuur en nijverheid uit de jaren waarin de fabriek werd opgericht. Authentieke details, zoals stalen ramen, tegelwerken en trappen worden behouden. De bedrijfsruimten variëren in omvang van zo’n 12 tot 25 vierkante meter, verdeeld over begane grond en eerste verdieping. Daarnaast zijn er gezamenlijke ruimtes zoals vergaderzalen en receptie.


Van briketten via melk en islamitisch gebedshuis naar verzamelgebouw


De N.V. Koninklijke Hollandia bouwt in 1941 een melkfabriek in de Bruinevisstraat op de plek waar tot 1937 een houtskoolbrikettenfabriek stond, zo valt in Bergen op Stoom te lezen, het boek over de industriële geschiedenis van Bergen op Zoom. Nadat de melkfabriek in 1973 de deuren had gesloten, trok na jaren van leegstand de Turkse Ulumoskee in het gebouw. De geloofsgemeenschap vertrok in 2008 om zich in de nieuw gebouwde moskee aan de Van Heelulaan te vestigen.


Leo Stolwerk (78) kan zich melkfabriek Hollandia nog wel herinneren. In de tijd dat hij melkboer was, kwam hij er elke dag. “Ik was jarenlang in dienst van Nol Buijs. Die had zijn winkel op de hoek Mozartlaan/Zandstraat. Ik ging van daaruit met mijn busje elke dag melk halen, maar na het bezorgen ook de lege flessen weer terugbrengen. Ik had een grote wijk, Bolwerk en muziekbuurt. Die reed ik dagelijks.” De dagmelk zat in flessen met een brede hals, de langer houdbare gesteriliseerde melk in de flessen met de smalle nekken. “In de beginjaren moest ik bij sommige adressen ook losse melk bezorgen. Grote gezinnen bestelden wel vier tot vijf liter per dag. Die haalde ik ook bij Hollandia, later kwam er chocolademelk bij.” Stolwerk stopte als melkboer toen de bezorging aan huis terugliep; hij had er toen een carrière van ruim twintig jaar opzitten, inclusief een paar jaar in dienst van Harrie Mulders. “Jammer wel dat het ophield, want op de baan ben je zo vrij als een vogel. Dat vond ik prachtig.”


BN/DeStem 8 februari 2012, Florence Imandt

Purmerend


https://onh.nl/verhaal/handstand-op-de-grote-fabriekspijp-van-purmerend


https://www.purmerendsverleden.nl/straten/f-tm-j/jaagweg/

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

volgende pagina