#Ze/2020-08-06

voorgaande

versie-7.0

Ophalen - MAP Zuivelindustrie Zuid-Beveland versie mei 2012

Of er kort na WO-II nog boerenmelk ging naar Middelburg ???


In een knipsel uit het ZD. van 15-02-1951 kunnen we lezen dat er  4800 melkkoeien zijn op Z-B. Deze produceren 18 mln. kg. melk waarvan 7,1 mln. kg. naar de twee zuivelfabrieken op Z-B. gaat.

Dit zijn Het Hart te Wemeldinge (2 mln.) en het melk ontvangstation van Kon.  Hollandia te Goes met 5 mln. kg. melk.


(Opvallend is dat er in 1950/’51 nog steeds ruim 10 mln. kg. melk, rechtstreeks van boerderij of via een (boerenmelk)slijter naar de consument ging!)


In 1951 komt er in Goes een melkontvangstation*  van Hollandia Oud-Gastel. Kon Hollandia Oud-Gastel werd in 1969 (volledig) overgenomen door Nestlé en in een knipsel uit de PZC. van 14 juli 1973 lezen we dat de zuivelfabriek te Oud-Gastel nogmaals werd overgenomen, nu door het Wassenaarse Menken-Landbouw.

Oud-Gastel gaat daar verder onder de naam  Menken Dairy Food Oud-Gastel.


25 Jaar later, in 1976, sluit het melkontvangstation te Goes, dit is o.a. mogelijk omdat alle melk nu op de boerderij in koeltank’s wordt op-geslagen en om de twee á drie dagen per RMO. word opgehaald en naar Oud-Gastel word vervoerd.


In 1997 wordt Menken, en ook Oud-Gastel,  overgenomen door het veel grotere Campina......


Toch heeft dit betekend dat er, op een deel van Zeeland - Tholen en  Zuid-Beveland - jaren Menken zuivelprodrukten zijn genuttigd!


* Probleem blijft voor mij die grote schoorsteen bij het melkontvangstation..........was er misschien toch verwerking ?

1977: Consumptiemelk distributie-station van Kon. Hollandia  aan de  Zonnebloem-straat. Zou kort daarna verhuizen naar het melkontvangsta-tion aan de Pasteurstraat.

1952: Links een deel te zien van het melkontvangstation te Goes op het nog ruime industriterrein aan de Pas-teurstraat - de  huidige W. Barendz-straat

1977: Vooraanzicht van het melkont-vangstation te Goes.

Het pand bestaat nog steeds en is deel van Auto Centrum Goes, dealer van Renault en Dacia

Een aardige foto, via mail, in 2008 ontvangen uit Zeeland.

Een nu historische foto, van een Hollandia melkfles...........

In Goes is nooit een echte zuivelindustrie van de grond gekomen.


Ondanks alle lezingen en enige pogingen eind 19e eeuw - zie MAP S-D. -  kwam de eerste melkinrichting er pas in 1910. Het was ‘De Hoop’ van De Witte & Co., deze  was echter in 1920 al weer verdwenen.

 

In 1929 / ‘30 kwam er een coöperatieve zuivelfabriek, Zuid-Beveland, geheten, deze was twee jaar eerder gestart in ‘s-Heerarendskerke. Deze zuivelfabriek stopte al weer in 1932.


Het meest bekend is vermoedelijk het in 1951 gestartte melkont-vangstation van Kon. Hollandia, aan de Pasteurstraat.

De daar ontvangen melk, werd met tankauto’s naar het verwerkings-bedrijf te Oud-Gastel (N.Br.) gebracht en daar verder verwerkt.


Het vermoeden - aan de grote schoorsteen te zien -  is echter dat er in Goes ook eenige bewerking heeft plaats gevonden! In 1976 is dit ontvangstation gesloten en haalde Oud-Gastel  - inmiddels eigendom van Menken-Landbouw uit Wassenaar de melk via RMO’s op bij de veehouders.

GOES 1932-10-22: Knipsel  waar uit blijkt dat de belangen-overeenkomst tussen de Coöp. Zuid-Beveland en TCMC. niet werd verlengd, waarna de leden van de Coöp besloten om er dan maar helemaal mee te stoppen.

Volgends de heer Zwagerman was de liquidatie onder meer ver-oorzaakt; omdat de oprichters bij de oprichting wat te opti-mistisch waren geweest in hun kijk op de toekomst.

Maar ook hadden zij de tijdsomstandigheden tegen gehad.

(uit onder genoemd verslag)


Hoe het ook zij: er ontstond een melkafzetprobleen bij de 800 melkveehouders op (het westelijk deel van) Zuid-Beveland.

Het weer zelf karnen was geen oplossing, volgens de zuivelcon-sulent, gezien de slechte afzet van boerenboter - zie meer in het uitvoerig verslag van de vergaderingen van melkveehouders te Goes in de  MAP Zuid-Beveland / Goes 1932-12-13 / 17

Crisistijd en WO-II nog een onduidelijke periode.


Of de melk voor een langere, regelmatige periode naar Oud-Gastel gaat heb ik niet gevonden. Wel wordt in de verslagen van de zuivelconsulent melkver-voer van het eiland Tholen naar Wouw en Oud-Gastel genoemd.........maar niet die van van Zuid-Beveland naar bv. Oud-Gastel!


Uit bovengenoemde verslagen van de melkveehouders vergaderingen blijkt dat, de pas vernieuwde zuivelfabriek Het Hart te Wemeldinge geen belang-stelling - ruimte - had voor extra boerenmelk.

De Coöperatie Walcheren te Middelburg wilde de boerenmelk wel - tijdelijk - verwerken, als het hun maar niets kostte!

Vermoedelijk is dit ook voor een deel - vermoedelijk een klein deel - zo gegaan. Om de kosten laag te houden werd alleen de room naar de fabriek gebracht - kosten vervoer voor de Z-B. melkveehouders!

Goes nog uitzoeken / div.

 Goes de Hoop  (P) L.R. De Witte Korte Kerkstraat / Stalstraat  1910 - 1917

 Goes NV. Goes 1917-1920 ?

 Goes CZ. Zuid-Beveland 1928-1930 ca.

 Goes NV. CMCH Goes 1930-1932

 Goes 1932-1946  -  Melklevering naar Middelburg en - in WO-II - verplicht naar Oud-Gastel

 Goes 1946 -1976  -  Melklevering naar Middelburg naar Oud-Gastel


.Goes

GOES 1928-10-08: Knipsel dat de voormalige Appelstroopfabriek - achter het station -  werd aangekocht door de Coöp. Zuivelfabriek Zuid-Beveland, te s-Heerarendskerke en werd ver-bouwd tot zuivelfabriek.


In het ZJB 1926:  nog geen Goes en/of s-Heerarendskerke, in ZJB. 1930  stond bij ‘s-Heer-arendskerke reeds ‘zie Goes’, waar dan weer stond: ‘Goes Coöp. Fabriek v. Melkproducten Zuid-Beveland. Dir. W. de Vries, prod. alleen boter !


Kort daarna is de Coöp. zuivelfabriek over genomen door een particulier bedrijf ‘The Condensed Milkcompany of Holland’  uit Alkmaar. Dat is te zien in het  ZJB. 1932, hier in  staat:  ‘Goes, Poelweg, The Condensed Milk Company voor gecondenseerde melk, N.V. Hoofdk. Alkmaar - (Hollandsche Maatschappij voor gecondenseerde melk N.V.)  Dir. S.J. de Vries, nu - veel -meer producten n.l.: cons.melk, boter, kaas, gec.melk en melkpoeder.


Uit onderstaande knipsels blijkt dat de - belangen - overeenkomst tussen de Coöp. en TCMC. Niet werd verlengd, waarna de Coöp Zuid-Beveland besloot om er mee te stoppen.


Daardoor ontstond er een afzetprobleen op Zuid-Beveland van boerenmelk. Het weer zelf  karnen was geen oplossing gezien de slechte afzet van boerenboter - zie verslag van de vergaderingen melkveehouders in   MAP Zuid-Beveland / Goes 1932-12-xx

Meer in de MAP Zuivelindustrie Zuid-Beveland

   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl