#04/2020-08-19

voorgaande

terug naar lijst personen versie-7.0

Zuivelhistorienederland.nl

Bron: Leeuwarder Courant 1977-07-01


S. Kramer ridder in de orde van O.N.


Veel lof voor de scheidende  „baas” „Gerkesklooster”


Zuivelfabriek die jaren de hoogste melk­prijs betaalde


GERKESKLOOSTER-DRACH­TEN - Met een door vele honderden mensen bezochte receptie in de Drachtster De Lawei nam de heer Sjerp Kramer donderdagmiddag af­scheid als directeur van de coöpera­tieve Zuivelindustrie Twee Provin­ciën in Ger­kesklooster. Hij vierde tevens zijn dertigjarig jubileum. De heer Kramer kreeg door vele spre­kers tof toegezwaaid voor zijn kei­harde inzet die het onder meer geduren­de vele jaren mogelijk maakte, dat „Gerkesklooster” de hoogste melkprijs in heel het land uitbetaal­de. Alle sprekers gingen in hun rede­voeringen op dit as­pect in, uitgezonderd één, burgemeester mr. Joost van Bodegom van Opsterland, in wiens gemeente (in Beetsterzwaag) het echtpaar Kramer woont. kwam echter met de verrassing van de dag, namelijk de mededeling, dat de heer Kramer door de ko­ningin was benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.


Iedereen werd er even stil van, de jubilaris zelf zei heel erg overrompeld te zijn. Maar ook blij, voor zichzelf, de familie, de leden en het personeel. Deze onder­scheiding is niet alleen door mij verdiend, sprak hij, maar door ons alle­maal. Be­dankt voor uw bijdrage daar­aan. Een ander hoogtepunt op de recep­tie was voor het echtpaar Kramer de mededeling van bestuursvoorzitter de heer Pop ke Tiete Gaaikema, dat hun door leden en directie een reis naar Is­raël werd aangeboden.


De heer Gaaikema schetste in grote lijnen de loopbaan van de heer Kramer. Hij  trad, dertig jaar terug als directeur in dienst bij de coöperatieve zuivelver­eniging „Welgelegen” . In 1969 werd met het zusterbedrijf in Grijpskerk gefuseerd, zeven jaar later met Eendracht in Opeinde. Toen de heer Kramer kwam bedroeg de melkaanvoer negen miljoen kilo jaarlijks, bij zijn afscheid 112 miljoen kilo. U hebt zich, zei voor­zitter Gaaikema, op geweldige wijze voor onze verenging ingezet. Er bleef bijna geen tijd voor andere activiteiten over, vooral de eerste twintig jaar niet.


Modern bedrijf

De voorzitter stelde verder met te­vredenheid vast, dat de scheidende di­recteur ook in jaren van  rigoureuze ver­anderingen uitstekende resultaten wist te boeken. U bent steeds met het bedrijf meegegroeid, ook de kleine dingen zag u niet over het hoofd, aldus de heer Gaaikema, die tot de slotsom kwam dat de heer Kramer een goed ingericht en modern bedrijf achter zich laat. Hij bood hem een cheque aan voor de in­richting van de tuin bij het buiten aan de Spaanse Middellansezeekust.


De heer Sjoerd Boersma sprak niet alleen als voorzitter van de Bond van Coöpe­ratieve Zuivelfabrieken in Fries­land, maar ook uit naam van de CCF, ILC Fries­land Bank en de Stremselfa­briek. Hij karakteriseerde Kramer als „ín man mei in eigen gesicht”, correct, beminnelijk, betrouwbaar, hard wer­kend en in probleem­situaties zakelijk, zonder een spoor van sentiment. De mensen zijn meer dan te­vreden over u, wist Boersma, die de jubilaris uit naam van de vijf instellingen een envelop met inhoud overhandigde, niet nadat hij hem nog had bedankt voor het werk als bestuurslid van de bond van 1966-1973, en als lid van de commissies melkprijsnotering, kaasnotering en ar­beidsvoorwaarden.


Eenvoud, intelligentie, volhoudend­heid, technisch onderlegd, volgens de heer Marcus Beetstra die sprak van de vereniging van directeuren van coöpe­ratieve zuivelverenigingen in Fríes­land, bezit de heer Kramer onder meer die eigenschap­pen. Hij gaf hem een „bijzonder” compliment voor het feit, dat zijn fabriek jaren­lang de hoogste melkprijs uitbetaalde. Volgens de heer Beetstra moet de jubilaris zijn wijsheid in het westen van de provincie Oost­hem, Koudum en Zurich hebben opge­daan, maar is hij met die wijsheid ver­volgens naar het oosten gegaan.


De heer Hendrik Hoekstra zei als man van de personeelsvereniging, dat het zal moeten wennen, de fabriek zonder Kra­mer, van wie hij overigens wel vond, dat hij niet zo vaak met het personeel sprak. Nee, gaf Kramer in zijn slotwoord toe, de rol om een soort vaderfi­guur te spelen voor het personeel lag mij niet. De heer Hoekstra had voor hem een fiets meegebracht, de heer Willem Bartels een wereldontvanger. Hij vertegenwoordigde de buurtfabrie­ken en dankte de heer Kramer („een zeer harde werker, erg efficiënt”) voor de goede nabuurschap, deze dertig jaar. De boeren kunnen nu dan wel gerust zijn, wij als de buren moeten de mou­wen maar opgestroopt houden, zei de heer Bartels.



S. Kramer directeur Twee Provinciën Gerkesklooster nam afscheid - 1977

S. Kramer

   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl