#04/2020-08-19

voorgaande

terug naar lijst personen versie-7.0

Zuivelhistorienederland.nl

Leeuwarder Nieuwsblad 1930-01-10


Zilveren jubileum van den heer K.J. Terpstra

als beheerder der Coöp Stoomzuivelfabriek „Utingeradeel

te Akkrum op Woensdag 22


Deze dag van zonneschein is voor den jubilaris en zijn familie een onvergetelijke geworden. Op ondubbelzinnige wijze is uiting gegeven aan de waardering en vriendschap, is hulde en dankbaarheid getoond door leden en personeel, collega’s  en medebestuurders van de verschillende organisaties, waaraan de heer Terpstra zijn krachten in den loop der jaren heeft gegeven, De buitengewone belangstelling ter reseptie moge hem het bewijs zijn, dat in wijden kring zijn werken op prijs gesteld wordt.


De middag-receptie.

‘s Middags recipieerde de jubilaris, gezeten temidden van zijn familie en de bestuursleden met hunne dames voor de leden der zuivelfabriek, in hotel Wed. G. Dijkstra. De zaal bood een feestelijken en gezelligen aanblik. Tallooze bloemstukken prijkten reeds op de tafels, als zoovele bewijzen van de sympathie, die allen den heer Terpstra toedragen.


Kwart over twee opent de Voorzitter, de heer Joh. van der Laan, de bijeenkomst met een woord van welkom, zijn blijdschap uitsprekend over de groote opkomst der leden. Hij wijst erop, dat hieruit voor den jubilaris overduidelijk de algemeene erkenning voor zijn verdiensten als Directeur spreekt. Immers de waarde van het huldeblijk, dat de leden aanstonds aan den jubileerenden beheerder zullen aanbieden, is niet in de eerste plaats gelegen in het voorwerp zelve, maar in de spontane hulde, die de leden gezamenlijk hem daarmede willen brengen.


Alvorens tot de aanbieding hiervan over te gaan, heet spr. eerst nog het eere-lid der vereeniging. den heer P. J. Bottema, met zijn echtgenoote welkom, en draagt dan onder ademlooze stilte het huldeblijk der leden, een fraaie fauteuil, over aan den jubilaris.


Mevr. Van der Laan-Van der Meer biedt daarna aan Mevrouw Terpstra eveneens een fauteuil aan, waarna een hartelijk en langdurig applaus losbarst.


Zichtbaar aangedaan verheft zich daarop de jubilaris van zijn nieuwen zetel, en dankt de leden in eenvoudige woorden, ook namens zijn echtgenoote, voor dit prachtige blijk van waardeering. Hij kan niet nalaten in verband hiermede een kleinen terugblik te slaan op de 25 jaar, waarin hij het beheer over de Zuivelfabriek te Akkrum mocht voeren. Hij geeft de verzekering, dat deze geschenken een waardevolle en heerlijke herinnering aan dezen dag zullen blijven en hoopt, dat hij en zijn vrouw er nog lang gebruik van mogen maken.



K. J. Terpstra - directeur Akkrum 1905-1937

Hierna verkrijgt de heer P. J. Bottema, eere-lid der vereeniging, het woord, die een en ander uit de eerste jaren van des heeren Terpstra's directeurschap aanhaalt, hierbij tevens nog eens de totstandkoming van het tal en de benoeming in herinnering roepend. Ook zij, wier namen onafscheidelijk aan die der vereeniging zijn verbonden, worden herdacht. Met de beste wenschen voor het voortbestaan en den groei der vereeniging, maar vooral voor het verder leven van den Directeur en zijn echtgenoote, besluit spr. zijn rede.



J De heer S. J. Mulder heeft aan de hand van de verschillende jaarverslagen nagegaan, wat door den jubilaris in deze afgeloopen 25 jaar is gepresteerd. Hij toont dan aan, met welken ijver en nauwgezetheid de heer Terpstra steeds zijn plicht is nagekomen en roemt de samenwerking tusschen directeur, leden, personeel en bestuur. Ook hem is het een behoefte, dank te zeggen voor alles wat door den Beheerder in het belang der leden is gedaan en hij wenscht dezen en zijn familie alle goeds.


De heer J. Wiersma constateert, dat de heer Terpstra er in zijn jonge jaren wel slag van had om van fabriek te verwisselen (Scherpenzeel, Terwispel, Roordahuizum en Akkrum volgden elkaar heel vlug op) en daarom noemt spr. het een voorrecht, dat tenslotte Akkrum de vaste woonplaats is geworden. Verder wijst hij er op, dat „de wagen op vijf wielen” (het besluur bestaat uit vijf leden) zoo uitstekend loopt en in het goede spoor blijft. Hij hoopt, dat dit steeds zoo mag blijven.


Door den heer A. v. d. Hoek wordt in dichterlijke bewoordingen de lof van den directeur bezongen, waarbij tevens de persoonlijke verhouding tusschen hem en den heer Terpstra wordt geschetst. Ook het verleden heden en de toekomst krijgen daarin een beurt.


Daarna is ten slotte het woord nogmaals aan den jubilaris, die mede namens zijn vrouw en familie hartelijk dank zegt voor de woorden van hulde en waardeering aan zijn adres gericht. Hij kan niet nalaten, nogmaals een greep te doen uit alles wat in al die 25 jaar is geschied, noemt met eerbied den naam van velen der oud-leden en van die der oud-personeelsleden, en behandelt dan nog uitvoerig den tegenwoordigen toestand der vereeniging. waarbij hij met klem de leden op het hart drukt, vast te staan in hun streven, tot welzijn van het algemeen belang. Hierna sluit de Voorz. dit eerste deel der receptie met een woord van dank aan allen, die blijk van belangstelling door hun aanwezigheid hebben gegeven.

Als oud-collega spreekt de heer K. Frietema, van Wirdum een woord tot den jubilaris: „Wy witte”, zegt Spr. „hwet it biteikent, oan it haed fen in Buterfabryk to stean; en dat 25 lange jierren! Do’t yn 1904 in opfolger for de greate Jan Kuperus, dy't san bulte for de Fryske coöperaesjes dien hie, bineamd wirde moast, ha wy ús ôffrege: „hwa scil 't wirde” en do’t de hear Terpstra de bineaming krige, seinen wy: „wy ljeauwe det it ynoarder is”, en nou nei 25 jier kinne wy sizze: „de keuze is goed wêst”.

Fjreon Terpstra. Jo binne deselde bleaun. net yn úterlik misskien, mar wol de eminente bihearder, dy't stees doelbiwust to wirk gyng. Nammens in fjouwertal collega's bied ik Jo as blyk fen heechachting, frjeonskip en weardearing in gongelstok oan.


Jo seagen Fryslân as gehiel, en de coöperaesje as in boeren-, mar ek as in algemien bilang. len jier nei Jo bineaming hawwe Jo in ynlieding halden oer: „Zuivelcoöperatie in verband met de bestaanszekerheid van den boer”, in ûnderwerp, dat talleaze instjúrde stikken to’n gefolge hie. Koart dêrnei waerd troch Jo it ‘wird fierd oer „de Betaling der melk”, dat noch altyd in fraechstik fen greate biteikenis is. Ik helje dizze dingen oan, om sjen to litten, dat Jo fen 't bigjin óf oan, mei hert en siel Jo taek forfulle woenen.


Mar ek mefrou Terpstra meije wy net forjitte. Ek dy hat hjar diel yn de hilde, dy't hjoed oan hja'r man brocht wirdt. Dêrom mienden de frouen fen niisneamde collega's oan mefrou Terpsira dizze koer mei blommen oanbiede to moatten as in lyts blyk fen weardearing.


De heer Buisman van Leeuwarden herinnert aan de vriendschappelijke wijze van samenwerking in de verschillende commissies, waarin hij voor en na met den heer Terpstra zitting had. Hij heeft opdracht, om den jubilaris te feliciteeren namens de commissie, die ingesteld is door den zuivelbond, om de boternoteeringen vast te stellen. Ik zou kunnen zeggen, aldus spr., dat ik aan den lijve heb gevoeld, hoe gij voor de belangen van den Frieschen boer steeds zijt opgekomen. Spr. kent een vischclub die zich noemt:'„Hâld fést”; welnu de heer Terpstra zou een waardig eere-lid van dit college kunnen zijn. Mogen wij nog lange jaren van aangename samenwerking in deze commissie beleven.


De heer J. Jansma van Ried (dir. der zuivelfabriek aldaar) tinkt mei tankberens oan de tiid werom, dat hy as learling fen den hear Terpstra wirksum wier oan de Bûterfabriek yn Akkrum. Myn idealisme foar it moaie bidriuw haw ik for it great part to tankjeu oan de jubilaris, en det ik nou yn ‘t bisit bin fen in goede posysje, hweroan ik my alhiel jaen kin, is mei it wirk fen him. Mei nocht link ik noch faek oan de earnstige en djipgeande petearen, dy't ik mei myn learmaster hawwe mocht, hwant wier is 't, hwa't de heer Terpstra goed kennen leare wol, dy moat mei him únder fjouwer eagen prate. As blyk fen tank, ek oan mefrou Terpstra, foar alles hwet ik leard haw en for de frjeoiiskiplike omgong twisken learmaster en learling, bied ik hjirby in boekwirk oan.




Zilveren jubileum van den heer K.J. Terpstra


Des avonds.

Te ongeveer 6 uur stelt zich voor de Directeurswoning de muziekvereeniging „Harmonie” op, die onder groote belangstelling eenige nummers ten gehoore brengt, waarna zich opnieuw de jubilaris met zijn familie naar hotel Dijkstra begeeft, om daar in een tweede receptie nieuwe gelukwenschen in ontvangst te nemen. Opnieuw blijkt er groote belangstelling voor dit jubileum te bestaan, de toeloop is zoodanig, dat zelfs op het tooneel plaats gezocht moet worden.


Even vóór achten opent de voorz. J. v. d. Laan deze tweede bijeenkomst; hij noemt het een gelukkig feit, dat hier thans het geheele personeel met hunne dames aanwezig is, waaruit blijkt, dat ook van dien kant het niet aan bewijzen van belangstelling mankeert. Maar ook verder constateert hij deze belangstelling uit wijderen kring, waar hier zoovelen van de kopstukken op velerlei gebied aanwezig zijn. Hij merkt o.a. op, dat de Friesche Bond van Zuivelfabrieken hier vertegenwoordigd is in den persoon van den Voorz. Anema en in die van den Secr. de heer Kooistra. Hij wenscht alle aanwezigen een gezelligen avond.


Als eerste spreker wendt zich de heer Anema, Dir. van de Coöp. Zuivelfabriek te Wolvega, tot den jubilaris. Al ben ik hier als vertegenwoordiger van den Friesehen Bond van Coöp. Zuivelfabrieken, zegt Spr., toch wensch ik hier ook het woord te richten tot den heer Terpstra als collega en als vriend. Wat is er voor den zuiveldirecteur al niet ontzettend veel veranderd in die 25 jaren. Wij hebben wel geleerd, ons aan te passen bij al die veranderingen in bedrijf, organisatie en handel, maar als er éen is die dat gedaan heeft, dan is dat de jubilaris van heden. Veel teleurstellingen en tegenslagen zijn het deel van den Directeur, maar ondanks dat is het Directeurschap van een zuivelfabriek heerlijk werk. Hij noemt den heer Terpstra het levend getuigenis van den ouden Directeur, die meegegaan is met zijn tijd, en die zijn geloof in het zuivelbedrijf en de Coöperatieve beweging behouden heeft. Even richt Spr. een woord tot de jongeren, bij wien wel eens de coöperatieve gedachte zoek is, maar Spr. heeft hoop en vertrouwen, dat met het idealisme der jeugd de kentering zal komen ten gunste van de coöperatie. Hij wijdt een dronk aan den jubilaris, diens familie en de zuivelfabriek en spreekt den wensch uit, dat het den heer Terpstra gegeven moge zijn nog eenige jaren het Directeurschap te mogen waarnemen.


De heer T. Boerema weet dat de heer Terpstra wars van alle uiterlijk vertoon is, maar aan deze hulde zal hij zich moeilijk kunnen onttrekken. Spr. brengt nog even de benoeming in 1905 in herinnering, in verband met het spreekwoord: „Twee honden vechten om een been, enz.”, en komt dan op den dag van heden, de groote dag van het jubileum. Het is goed, bij dezen mijlpaal even stil te staan en een terugblik te werpen op wat achter ons ligt, men zou het kunnen noemen: een onderdompeling in het bad der herinneringen. leder heeft zoo zijn blijde en droeve ervaringen. Ook de jubilaris. Maar gij blijft niet aan de oppervlakte, maar neemt er het beste van mee. Ook hebt gij een ruim aandeel gehad in ons dorps- en vereenigingsleven, en kunt gij overtuigd zijn van aller erkentelijkheid. Ik heb geen opdracht, maar weet te spreken namens allen. Ook U mevrouw Terpstra komt een woord van dank toe voor den steun, die gij voor Uw man in al zijn werk zijt geweest.

   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

Het oud-bestuurslid H. v. d. Meer heeft de heer Terpstra leeren kennen en bewonderd als een directeur, die onze zuivelfabriek heeft weten op te voeren tot één der beste van de provincie. Bij de boterkeuringen van den Bond stond Akkrum steeds in de voorste gelederen. Ook de arbeidsbelangen waren bij dezen directeur in goede handen. Steeds heeft hij op de bres gestaan om de zindelijkheid te bevorderen, en zijn tallooze functies in diverse besturen en commissies zijn het duidelijkste bewijs, dat in wijden kring zijn werk waardeering vond.


De heer Hubenet van Leeuwarden heeft van de heeren van de lunchtafel in Amicitia. waarvan de heer Terpstra Vrijdags een trouwe en geziene gast is, hier uiting te geven van hunne vriendschapsgevoelens en hun warme waardeering.

De heer Schaap van Leeuwarden doet hetzelfde namens de Vereeniging van Directeuren in het Zuivelbedrijf, waarvan volgens zijn zeggen, de heer Terpstra een der beste leden is.


Hulde namens 't gemeentebestuur.

De heer Maas, burgemeester van Utingeradeel, spreekt woorden van groote waardeering. Hoewel nog kort in deze gemeente woonachtig, heeft hij den heer Terpstra leeren kennen als iemand, die serieus en oprecht alles behartigt, wat men hem in handen geeft. Door den jubilaris is veel voor de plaats Akkrum en dus ook voor de gemeente gedaan; hij spreekt dan ook namens het gemeentebestuur, wanneer hij den jubilaris en zijn familie gelukwenscht en dank zegt voor alles- wat door den heer Terpstra is gedaan voor Akkrum en de gemeente Utingeradeeï.


Door den heer W. J. Hoogterp, Leeuwarden, wordt gesproken over den vooruitgang, die het Coöp. Verzekeringsfonds, waarvan de heer Terpstra voorz. is, en het Onderling Boerenverzekeringsfonds, waarvan hij bestuurslid is, kan boeken. Namens alle bestuursleden mag spreker hier den jubilaris alle lof toezwaaien voor de wijze, waarop deze steeds deze functies heeft vervuld. Wij hebben vertrouwen in onzen voorzitter gehad en tot heden is dat vertrouwen nimmer beschaamd. Kalmte en voorzichtigheid zijn de kenmerkende eigenschappen van den heer Terpstra. Met zijn helder inzicht heeft nij getoond: de rechte man op de rechte plaats in. Dat wij nog veel jaren van zijn werkzaamheid mogen profiteeren.


Namens het geheele personeel feliciteert de heer K. Tierema, assistent aan de zuivelfabriek, den jubileerenden Directeur en overhandigt met een korte toespraak een geschenk, dat bestaat uit een prachtige veldkijker.


Daarna kemt Wouter Zwart, voorz. van de Jongerein en van de Commissie voor Landbouwcoöperatie. Fen dizze léste kommisje dy't ynsteld is troch de Friesche Mij. van Landbouw, zegt spr., is de hear Terpstra fearhinne lid west. Dér hawwe wy him kinnen leard as in oprjuchte strider foar de coöperatie-gedachte, ien, dy't thús wier yn dizze saken, en oan hwaens foarljochting en riedjowing wy hiel folie hawn hawwe. Mar ek as frjeon haw ik for de hear Terpstra heechachting en fiel ik waenne frjeonskip.

De hear Anema liet straks útkomme, dat de áldere directeuren sims miene, dat de jongerein to folie de coöperatieve gedachte farre litle, en det dêr net mear it idealisme fen eartiids yn wennet. Dan is dit net de skild fen de jongerein, ek net fen de coöperaesjes, mar fen de omstannicheden. Dal seil foroarje, sûnder mis. 't Scil weromkomme, 't âlde geloaf yp coöperatievi samenwirking: it folie giloaf en idealisme fen de âlderen scil by de jongerein wer plak fine.

Minhear Terpstra, jo binne foar ús de persoanificaesje fen it wiere, süvere en goede, it kin net oars as yn de opkommende jongerein seille Jo wer sjen Jo eigen idealen, Jo eigen jonge libben. Jo eigen kréft.

Door één der personeelsleden, den heer S Planting, wordt een kort woord gewijd aan de goede samenwerking tusschen personeel en Directeur. Bij alle onder; uilen 'm toch steeds een goede oplossing gevonden, dank zij de aangename medewerking van den Directeur.


Ook door den heer P. K. de Vries wordt deze goede verstandhouding tusschen personeel en Directeur geroemd. Hij wijst er op, dat de zuivelfabriek te Akkrum hoog staat aangeschreven, dat de leden standvastig zijn en niet met den wind “meewaaien’en dat de Directeur op tijd de bakens steeds heeft weten te verplaatsen, wat van een goed inzicht getuigt. Immers: stilstand is achteruitgang, daarom: steeds voorwaards.


Laatste spreker is de heer De Boer van Leeuwarden, die zich gedrongen voelt bij ontstentenis van den heer Tijsma het woord te nemen als vertegenwoordiger van het Onderling Ziekte-verzekeringsfonds. Namens alle bestuursleden brengt hij den heer Terpstra dank voor al diens werk voor deze vereeniging. In persoonlijken omgang hebben wij den jubilaris leeren kennen als iemand, die ieders vertrouwen waardig is, wiens voorlichting en medewerking door allen op hoogen prijs gesteld worden, wiens kenmerken zijn: kalmte, tact en waarheid en die zooveel heeft bijgedragen tot heil van de vereeniging niet alleen, maar ook van heel Friesland.


Dankwoord van den jubilaris.

Na al deze speeches, krijgt de jubilaris zelf nog even het woord, en het is op de hem sympathieke wijze, dat hij al de sprekers, al de schenkers en al de aanwezigen dank zegt voor hun belatigstelling en voor de goede wenschen.

Spr. vervolgt: Veel lof is mij toegezwaaid, en mijn bescheidenheid waarschuwt mij, dit niet olles te accepteeren, immers: eenige overdrijving zal bij allen wel in het spel geweest zijn, maar laat mij er iets van aannemen, en dan prijs ik mij gelukkig, dit van u allen op dezen dag te hebben gehoord. Ik hoop, dat het mij gegeven mag zijn nog eenige jaren werkzaam te mogen zijn in het gemeenschappelijk belang. Wel lijkt het soms, alsof het ware, echte idealisme van vroeger verdwijnt, maar toch ook steeds weer staan velen op, ook jongeren, om te getuigen van de liefde voor onze coöperatieve zaak.

Jongeren vooral, geeft u m met hart en ziel.


Personeelsleden, ik dank u voor het aardige aandenken, dat ik van u mocht ontvangen. Het zal mij de herinnering aan onze vriendshappelijke en aangename samenwerking versterken. Steeds is voor mij het personeel geweest: „de medewerker”. Ons allen is een taak opgelegd, ook u, en met waardeering voor ieders streven, zullen wij gezamenlijk die taak volbrengen.


Nogmaal mijn dank voer alles en aan allrn ook namens mijn vrouw, met wien ik zooveel vreugde samen heb genoten en zooveel leed heb gedragen. (Hartelijk applaus).


Hierna sloot de voorzitter met dank voor de groote belangstelling de bijeenkomst.



Leeuwarder Nieuwsblad 1937-04-21


Vertrek K. Terpstra uit Akkrum


Een welbesteed leven.

AKKRUM. De heer K. Terpstra zal nog enkele weken de functie van directeur der Coöperatieve zuivelfabriek alhier waarnemen en dezen arbeid dan wegens het bereiken van den 65-jarigen leeftijd overdragen aan een jongere kracht.

Vele jaren is de heer Terpstra te Akkrum werkzaam geweest. Wij hebben den heer Terpstra verzocht ons iets uit zijn loopbaan te willen mededeelen en hij was daartoe aanstonds bereid.


Toen de heer Terpstra een beroep moest kiezen, viel dat in den tijd toen het boerenbedrijf niet erg florissant was. Vermoedelijk waren de zwaarste jaren achter den rug, maar de toekomst scheen nog donker, waarom hij het niet wenschelijk achtte een boerenbedrijf aan te vangen. Het was in het jaar 1895, toen de tegenwoordige Akkrumer directeur een cursus voor zuivelbewerking te Bolsward volgde.


Een rijkszuivelschool was daar toen nog niet gevestigd, maar toch kon men te Bolsward zoowel theoretisch als practisch lessen betreffende de zuivelbereiding ontvangen. Het was in de jaren, dat de zuivelfabrieken kwamen opzetten en in 1896 werd de heer Terpstra benoemd tot directeur van een fabriek te Scherpenzeel (Fr.). Een jaar later volgde zijn aanstelling te Terwispel. In 1900 trok de heer Terpstra naar Roordahuizum en in Januari 1905 ving hij zijn loopbaan aan als directeur der coöperatieve zuivelfabriek te Akkrum.


Tijdens zijn directeurschap te Akkrum zijn er heel wat liters melk aan de fabriek verwerkt en is er heel wat boter en kaas gefabriceerd. Er is steeds moeite gedaan een goed product te leveren. Dat men daarin geslaagd is, moge blijken uit het volgende. Twintig jaren achtereen verwierf de fabriek een diploma als resultaat van de wekelijksche bondsboterkeuringen. Hierbij waren 10 extra diploma's, die uitgereikt werden als het gemiddelde puntental 70 of hooger wae. Zes jaren achtereen behaalde Akkrum het hoogste aantal punten van alle bondsfabrieken.

Op tentoonstellingen werden eenige keeren zoowel voor boter als voor kaas hooge onderscheidingen behaald.


 1937-04-21 Directeur K. Terpstra met pensioen

De heer Terpstra heeft te Akkrum ook een belangrijk aandeel gehad in het vereenigingsleven. Vele jaren reeds is hij voorzitter van het departement Akkrum der Mij. tot Nut van het algemeen, eveneens van de vereeniging voor vreemdelingenverkeer, terwijl hij in vroeger jaren in diverse vereenigingen een bestuursfunctie bekleedde, waaruit hij zich langzamerhand heeft teruggetrokken. Ook de twee genoemde vereenigingen zullen binnenkort hun voorzitter moeten verliezen, daar de heer Terpetra en zijn echtgenoote Akkrum gaan verlaten om een welverdiende rust te zoeken in de mooie omgeving van Heemstede.


Op 12 Mei a.s. sluit de heer Terpstra zijn loopbaan als directeur af. 32 jaren heeft hij in Akkrum de belangen der veehouders gediend.

Op 29 Mei a.s. vindt een algemeene ledenvergadering der coöperatie plaats, teneinde de leden in de gelegenheid te stellen afscheid te nemen van hun directeur.

Als opvolger van den heer Terpstra is benoemd de heer S. Rienstra, thans assistentdirecteur der fabriek.


  1937 Terpstra met pensioen

  1954 Terpstra overleden

  Juli 1954 Oud-directeur K. J. Terpstra overleden