#Ov/2020-08-04

versie-7.0

voorgaande

voorgaande

Stendor

Kaasfabriek 'de trots van Rouveen'


door Jos Pelgrom. dinsdag 25 september 2007 | 08:16 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 25 september 2007 | 22:38

Tekstgrootte

ROUVEEN - Bij Rouveen Kaasspecialiteiten is er binnenkort een feestje. In de schijnwerpers staat Ben Wevers. Hij is 25 jaar directeur van de 'trots van Rouveen'. In zijn kantoor vertelt hij vol passie over het personeel en de fabriek, die twee jaar geleden het honderdjarige bestaan vierde.

Zie ook:

Bescheiden als het om zijn eigen persoon gaat. Teveel in de spotlights heeft niet zijn voorkeur. Van zijn werk houdt de 55-jarige directeur destemeer en het ontwikkelen van nieuwe kaassoorten heeft zijn bijzondere belangstelling. "Laten we het niet over mij hebben, maar over de fabriek."

'Rouveen' levert de kazen aan de binnenlandse handel en exporteurs. "Vrijwel de hele Nederlandse zuivel neemt kaas van ons af", zegt Wevers, die de vierde directeur is in het ruim honderdjarige bestaan van de fabriek. Het fusiegeweld in zuivelland ging aan Rouveen voorbij. "We hebben wel eens een aanbod gehad van de grote zuivelconcerns om te komen praten. Daar zijn we niet op ingegaan. Onze leden (veehouders) en werknemers zijn zeer betrokken bij deze fabriek. We geloven in onze eigen toekomst. Kleinschaligheid kan goed zijn. De betrokkenheid is dan groot en men heeft ook nog eigen zeggenschap. We zullen blijven laten zien dat we levendig en flexibel zijn. We willen iets uitdragen. Dat imago hebben we, dat willen we zo houden".

Om het als kleinste zuivelfabriek van Nederland vol te houden zijn de afgelopen jaren miljoeneninvesteringen gedaan om. Die zullen volgens Wevers de komende jaren ook nodig zijn. "Er is veel belangstelling voor steeds weer nieuwe kaassoorten. Constant met nieuwe producten komen is noodzaak voor ons bestaan. We werken er met ons eigen innovatieteam en medewerkers hard aan."

Vele uitgekiende combinaties kaas zijn er gemaakt. Onverwachte ingrediënten en toevoegingen worden, niet zelden op verzoek van de klant, gecombineerd tot een bijzonder product. De inrichting van de productie is zodanig dat de verschillende soorten melk en andere grond- en hulpstoffen volledig gescheiden kunnen worden ontvangen en verwerkt. Dat is ook nodig want alle producties worden op bestelling gemaakt in charges van 1000 kilogram kaas. "We maken honderden variaties. Door dat te kunnen overleven we als kleine fabriek".

Kaas in vele variaties de wijde wereld in

door Jos Pelgrom. dinsdag 25 september 2007 | 08:16 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 25 september 2007 | 09:44

Tekstgrootte

ROUVEEN - Onder de honderden kaasvariaties die Rouveen Kaasspecialiteiten produceert, zijn ook kosjere en superkosjere.

De productie van superkosjere kaas is voor Nederlandse begrippen wel een heel bijzondere. "Dat doen we hier onder toezicht van een rabbi. Deze kijkt hier of de productie voldoet aan de Joodse wetten", zegt directeur Ben Wevers. De Joodse geestelijke inspecteert onder andere de Rouveense boerderijen waar de melk voor kosjere kaas vandaan komt.

De rabbi kijkt bijvoorbeeld of er geen varkens zijn en is verder aanwezig bij het hele proces van melken tot het verlaten van de kaas uit de fabriek. Om de zoveel tijd maakt 'Rouveen' een partij superkosjere kaas. Na het melken worden de tanks verzegeld. De melk gaat in aparte tanks en wordt gescheiden van de rest van het productieproces. "De fabriek moet zelfs enkele uren stilliggen. Alles moet worden gereinigd", legt Wevers uit. De rabbi loopt bij de productie de hele fabriek door. "Ooit hadden we eens wat hamblokjes in de fabriek liggen. Vervolgens kregen we een brief van de opperrabbijn in Amsterdam. Die stelde vast dat we niet meer koosjer waren. Dat was een aantal jaren geleden. We hebben toen alles moeten uitkoken. Toen waren we weer koosjer", vertelt Wevers.

De 'Rouveense' kosjere kazen vinden onder andere hun weg naar Israël, Amsterdam, Londen en Antwerpen. Ruim vijftig procent van alle 'Rouveense' kazen gaat de grens over. Er is bij 'Rouveen' veel mogelijk voor de klanten. "Moet ook, anders krijgen we het als kleine fabriek moeilijk om in de kaaswereld het hoofd boven water te houden."

De klant heeft de mogelijkheid om zelf een bijzondere kaas samen te stellen (soort melk, soort vet, vetgehalte, hulpstoffen, ingrediënten variërend van brandnetel en Italiaanse kruiden tot groene of zwarte peper, noten en paprika, zoutpercentage en coating en verpakking). "Door de fantasie van klanten kunnen dus zelfs nieuwe soorten kaas ontstaan. Zij vragen, wij leveren", aldus Wevers. Gezien de toenemende vraag naar kaasspecialiteiten ziet hij de toekomst van de dorpsfabriek dan ook met vertrouwen tegemoet.


Rouveen Kaasspecialiteiten laatste van twaalf zuivelfabriekjes

dinsdag 25 september 2007 | 08:16 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 25 september 2007 | 19:57

Tekstgrootte

ROUVEEN - Met een jaarproductie van circa 12 miljoen kilo kaas is Rouveen Kaasspecialiteiten een kleine speler op de totale markt van zo'n 650.000 ton.

De zuivelfabriek heeft bijna 300 leden, boeren die hun melk leveren aan hun 'eigen' fabriek. Het wij-gevoel is volgens directeur Wevers een belangrijke factor geweest is behoud van zelfstandigheid van de fabriek.

De gemeente Staphorst heeft een rijke zuivelhistorie. Rond de 1900 stond er aan de Oude Rijksweg en Gemeenteweg twaalf zuivelfabriekjes. In 1987 waren dat er nog vier. Nu, anno 2007, is er alleen nog Rouveen Kaasspecialiteiten.

In 2005 vierde de fabriek het honderdjarige bestaan en ontving het predikaat Hofleverancier. Het predikaat is door de koningin zelf toegekend en geldt in principe voor 25 jaar. Daarna kan bestendiging gevraagd worden.



Bijzondere zuivelexpo in Veldschuur

door Jos Pelgrom. dinsdag 11 december 2007 | 03:42 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 11 december 2007 | 06:50

Tekstgrootte

ROUVEEN - Van boerenkaasbereiding, melkbussen en karntonnen tot melkzeven, monsterflesjes, melkdiploma's, kaaspersen en een heuse laboratoriumhoek.

Het is zomaar een greep uit de vele attributen die Henk Luten uit Staphorst in de loop der jaren heeft verzameld en die vanaf vrijdag een expositie vormen in de Veldschuur aan de Wijkweg in Rouveen. Ook met talrijke oude foto's. De bezoeker wandelt er door de geschiedenis van honderd jaar zuivelindustrie.

Het is de tweede keer dat de 62-jarige Luten, die tevens voorzitter is van de Historische Vereniging, met zijn spullen exposeert. "Normaal gesproken ligt alles opeengestapeld in een garage opgeslagen. Ik vind het prachtig dat het nu weer eens aan het publiek getoond kan worden", zegt Luten, die al jong met de zuivel werd geconfronteerd.

Eerst als hulpje van zijn vader bij het melken van de koeien, in zijn jongensjaren als melkrijder, later werkzaam in fabriek De Kleine Winst. In 1973 werd hij directeur van een zuivelfabriek op Ameland, een paar jaar later directeur van een fabriek in Friesland en van 1984 tot 1996 eenzelfde functie bij een kaasfabriek in Noord Holland. In dat jaar begon hij voor zichzelf in Staphorst een management-adviesbureau voor zuivel.

Ziekte in 2000 deed hem besluiten een punt achter zijn werkzame leven te zetten. Als geen ander kent Luten de finesses van de zuivelindustrie, die de afgelopen honderd jaar een enorme verandering heeft ondergaan (van huisvlijt naar fabriekjes), en dat in de expositie zo treffend in beeld wordt gebracht. Zijn betrokkenheid bij de zuivel en zijn interesse ("Zie het als een grote hobby, waar ik nu trouwens ook voldoende tijd voor heb") voor oude spullen maakte voor hem wegen vrij om aan veel, en soms zeldzaam, materiaal te komen.

Bij fabriekjes die in de loop der jaren het loodje legden bijvoorbeeld. " Ik heb heel wat afgestruind in magazijnen". Pronkstuk van zijn verzameling noemt hij een oude boerenkaasbereider, het eerste machientje dat niet meer met handkracht werd aangedreven maar met stroom.


Zie ook http://www.regiocanons.nl/overijssel/salland/staphorst/melkfabriek

Rouveen voorlopige aantekeningen.

#Rouveen

   Geen venster - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl