#NH/2020-08-06

voorgaande

voorgaande

versie-7.0

Bobeldijk  ‘De Goede Verwachting’                                                  Bron: tekstv en foto uit boek Aurora-Opmeer *)


Dinsdagavond 17 januari 1961 zitten vijf jonge boeren, leden van de coöp. Zuivel-fabriek ‘De Goede Verwachting’ in Bobeldijk om de tafel met het dagelijks bestuur van ‘Aurora’. Frans Peetoom, Slem Moeyes, Ab Nobel, Cor Koeman en Maarten de jong zeggen te vrezen dat een kleine zuivelfabriek ‘het snelle tempo van de techniek niet meer kan volgen’. Zij willen graag zekerheid waar in de toekomst hun melk naar toe kan gaan. Voorzitter Klaas Koomen en directeur De Graaf voelen echter nog niet voor het opgeven van hun fabriek. De vijf boeren krijgen het advies mee het gesprek in eigen kring gaande te houden.


Vrijdag 3 februari zit het bestuur van ‘De Goede Verwachting’ al om de tafel met het dagelijks bestuur. ‘Mocht het tot een fusie komen, dat zal ‘Aurora’ niet bereid zijn de melk die Bobeldijk ophaalt bij boeren in het gebied van ‘De Combinatie’ in de Beemster naar Opmeer te laten komen’.


De besprekingen worden voortgezet, verlopen in een goede sfeer. Op 8 juni deelt directeur De Jong het bestuur mee dat een optimale benut­ting van de verwerkings-capaciteit, zowel in ‘Aurora’ als in ‘Excelsior’, de aanvoer van meer melk noodza-kelijk maakt. Het contakt met o.m. Bobeldijk wordt geactiveerd.


Op 13 december maakt directeur De Jong melding van onrust bij o.a. ‘De Goede Verwachting’: ‘er verdwijnt al personeel en ‘De Prinses’ - Ursem - werft onder leden en leveranciers. Enkele veehouders zijn al vertrokken’.


De leden van ‘De Goede Verwachting’ spreken zich in zeer grote meer­derheid uit voor een samengaan met ‘Aurora’. Zij wenden zich af van ‘De Combinatie’.

Op 29 maart 1962 krijgen de leden van ‘Aurora’ het voorstel tot overname van de fabriek in Bobeldijk voorgelegd. Directeur De jong:

‘Een behoorlijk gebouw, waarin zo'n 7,5 miljoen kg. melk wordt verwerkt. Zij hebben daar de ontwikkeling bijgehouden en jaarlijks voldoende afgeschreven. Er zijn 15 goede woningen bij inbegrepen’. De vergadering stemt unaniem in met de overname van ‘De Goede Verwachting’ - met lusten en lasten - m.i.v. het komende boek-jaar.  Het is nodig dat de fabriek nog enige tijd in produktie blijft. Op 4 november 1962 wordt er de laatste kaas geproduceerd.



* Bron: Aurora Opmeer een zonsondergang Volkert J. Nobel Stolphoevereeks XVIII

   Historisch Genootschap “Oud West-Friesland” 1993  http://www.westfriesgenootschap.nl

Bobeldijk

Bron: Boek Aurora Opmeer - 1993

De Goede Verwachting Bobeldijk

Directeur

ZJB.  ‘26 -‘35 J. Posch

ZJB.  ‘41        K. Lakeman

ZJB.  ’47 -’61 A. De Graaf  


Uit jr. Verslag FNZ.

Was in WO-II gedeeltelijk stil gelegd

1945 0,8 mln. Kg. Melk (A. De Graaf dir. / R. Kistemaker Voorz.

1951 6,3 mln. Kg. melk

Bobeldijk CZ. De  Goede Verwachting 1914 - 1962

Link: Ansichten van Berkhout en De Goorn

Link: 2 foto’s bestuur ‘De Goede Verwachting’ - 404

Bron: Gedenkboek 50 jr. zuivelbond - 1956

Voormalige kaasfabriek Bobeldijk nu in gebruik door ‘Loos Cacao BV.’            Bron: link

Melkrijder Meindert Kamminga voor De Goede Verwachting                                                                                                                                 Bron: zie link


Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl