#NBr/2020-08-06

versie-7.0

voorgaande

voorgaande

Oosteind

Oosteind CZ. Eendracht 1899-1941 / 2e. Eendracht 1942-1973?

Boek over Eendracht Heemkundegroep Ulendonk - via site  http://www.ludo-louwet.nl/site/heemkunde/historie-melkfabriek  in nw. venster

Knipsels soms ook geplaatst bij Oosterhout

 Adres was:  Provincialeweg 151 Oosteind

Via Mail: Op de grote foto is Jules (Jelle) van der Vleugel te zien in de melkerei Oosteind. Jules (Jelle) van der Vleugel is de broer van mijn grootvader.

Oosteind in ZJB.: (Was lid van de Brabantse Zuivelbond)

1926-’41 Coöp. Boterf.  “Eendracht”  dir. J. v.d. Vleugel (overleed 27 febr. 1942, was 43 jr. Directeur in Oosteind.)

1947-’73     Zie “Eendracht” Oosterhout/Oosteind  ‘63-’68; aangesloten bij de stichting Zuidelijke melkbedrijven (CZM) Breda.

                     Dir. was P.A.B.M. De Bekker /  In ZJB ‘75 geen melding meer


 Uit FNZ verslag Oosterhout ‘Eendracht’ was in  1923 geen lid van BZB of ZNZ.

      1944  ??                Dir. P.A.B.M. De Bekker

      1945 2,2 mln. Kg., Dir. P.A.B.M. De Bekker

      1950 6,9 mln. Kg., Dir. P.A.B.M. De Bekker - bleef dir. tot de sluiting in 1973 / ‘75 in Breda

 1899 Oosterhout Coöp. Zuivelfabriek ‘Oosteinde

       Directeur J. v.d. Vleugel met twee kantoormedewerkers                                                                                         Bron foto : Joseph v.d. Vleugel

    Twee fabrieksmedewerkers, met op de achtergrond directeur J. v.d. Vleugel                                                          Bron foto : Joseph v.d. Vleugel

Merk op dat er te Rossum (Ov.) een F. vd Vleugel en in Beek en Donk een T. vd Vleugel directeur was van de plaatselijke zuivelfabriek. Verder, de in april 1931 in Wanroy om het leven gebrachte directeur was L. vd. Vleugel. In de tekst bij Wanroy, werd als zijn opvolger, zijn broer Hilke vd Vleugel genoemd!

Verdachte van het misdrijf in Wanroy, ook een Vleugel, was in 1931 assistent in de boterfabriek te Oosteind. Hij was een neef van directeur J. vd Vleugel .

Meer over ‘Het drama Wanroy’ in het courantenarchief  Delpher.


▲  1908-06-27 i.v.m. toetreden nw. leden uit ‘s-Gravenmoer aanpassen statuten

  1908 Statuten aanpassen met bestuursnamenl

  1908 Statuten aanpassen met bestuursnamenl

 Vervolg knipsels CZ. Oosteind

In 1899 ontstond binnen de Landbouwvereniging Oosteind een conflict rondom de bouw van een stoomzuivelfabriek. De leden uit de omgeving van Leijsen en de Zandheuvel wilden die in Oosterhout, en de leden uit Oosteind wilden die op Oosteind bouwen. De Oosteindse leden splitsten zich af, vormden een nieuwe coöperatie die zich aansloot bij de Maatschappij van Landbouw, en bouwden zuivelfabriek ‘ De Eendracht op het Oosteind’ (hier op de foto) aan de Provincialeweg.


In 1899 werd in Den Hout geen coöperatieve, maar een particuliere stoomxzuivelfabriek opgericht, de fabriek van C.J.Oomen.


1900 Nadat de leden uit Oosteind zich hadden afgescheiden van Landbouwvereniging Oosteind, zaten de resterende leden, die uit Leijsen en de omgeving van de Zandheuvel afkomstig waren, niet bij de pakken neer. Ze sloten zich ook aan bij de Maatschappij van Landbouw en bouwden in 1900 een eigen stoomzuivelfabriek aan de Zandheuvel, die ‘Coöperatieve stoomzuivelfabriek Oosterhout’ heette. Er waren nu dus twee boterfabrieken kort bij elkaar. De omzet van ‘Oosterhout’ was ongeveer anderhalf keer zo groot als die van de ‘Eendracht’.


1903 De botermijn gaat failliet. Dagelijks worden er door de boerinnen nog maar 30-50 manden boter aangevoerd. Oorzaak: de opkomst van de stoomzuivelfabrieken, die voortaan de boter maken.


Dorst kreeg in 1903 zijn coöperatieve zuivelfabriek. In 1905 produceerde de fabriek 17 ton boter.

http://www.tijdmachineoosterhout.nl/index.aspx#

 Via  www

 Coöp. stoomzuivelfabriek ‘De Eendracht’ te Oosteind

 Coöp. stoomzuivelfabriek ‘Oosterhout’ te Oosterhout

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

  Boek over Eendracht Heemkundegroep Ulendonk - via site  http://www.ludo-louwet.nl/site/heemkunde/historie-melkfabriek  in nw. venster


  Op bovenstaande site ook enkele afbeeldingen van de voormalige boterfabriek!

 In de StCrt 1908-09-26 stond een  aanvulling:

Verlenging vereniging tot 1 Juli 1938....

Tot heden niets gevonden over de samenvoeging van de zuivelfabrieken Oosterhout en Oosteind. Mogelijk heeft het overlijden van directeur J. vd. Vleugel hier aan bijgedragen. Verder was in 1942 de directeur van Oosterhout, A. J. vd Oirschot, met 70 jr. ook aan zijn pensioen toe.


In een boekje over de - voormalige - zuivelfabriek van Oosterhout is te lezen dat er 30 november 1942 een nieuwe coöperatieve vereniging “Eendracht”  werd opgericht.

De eerste gegevens die ik weer heb zijn de FNZ jaarverslagen van 1944 en ‘45.

Nieuwe directeur is P.A.P.M. De Bekker


Dan is de zuivelfabriek van Oosterhoud inmiddels opgeheven en zijn beide verenigingen opgegaan in een nieuwe vereniging. “Eendracht” die alle melk werwerkt in ‘Oosteind’. Zie onderstaande tekst uit een boekje over de Oosterhoudse zuivelfabriek