#NBr/2020-08-06

versie-7.0

voorgaande

voorgaande

Bron: Historisch Brabant

Tijdelijk geplaatst 3-12-2009


Eind maart 1939 ontvingen alle houders van trekhonden in de gemeente Cuijk een brief van burgemeester Van de Mortel. "U wordt verzocht om op dinsdag 11 april 's middags om twee uur bij de keuring van trekhonden te verschijnen. Deze keuring vindt plaats in de Maasstraat nabij het gemeentehuis. U wordt verzocht met uw hond - gespannen voor de hondenkar en voorzien van een doelmatige ligplank, drinkbak enzovoort - aanwezig te zijn".


Trekhonden waren tot aan de Tweede Wereldoorlog een bekende verschijning op straat. Ze werden vooral gehouden door ondernemers die regelmatig langs de huizen gingen en niet al te zware lasten vervoerden, zoals de bakker of de petroleumman.

In 1939 was oud-veldwachter J. van Gils keurmeester van de trekhonden in Cuijk. De brief van burgemeester Van de Mortel ging naar acht vergunninghouders die tezamen elf van deze dieren bezaten. Het keuren omvatte méér dan even kijken of de hond er gezond en krachtig genoeg uitzag om de kar te trekken. De hond werd op negen onderdelen beoordeeld, waarbij maximaal honderd punten te behalen waren. Bij zestig of meer punten werd hij goedgekeurd. Van Gils beoordeelde onder andere de voor- en achterbenen, de borstbreedte, de stand en de gang van de hond. Van elk dier stelde hij een rapport op, voorzien van een verklaring "geschikt" of "ongeschikt". Ook de hondenkar bekeek hij goed. Was deze in orde dan brandde hij er de letter G ( van goedgekeurd) in. De oud-veldwachter kon tevreden zijn met de resultaten van de keuring in dat jaar: alle honden en bijna alle karren bleken in orde te zijn. Alleen Cuijkenaar Van Bracht moest nog terugkomen. "Uw hondenkar voldoet niet aan de eisen van de trekhondenwet", schreef burgemeester Van de Mortel hem. Zo moeten de buikriemen vier centimeter breed en van leder zijn. Die van u waren van touw". Bij de herkeuring voldeed het tuig echter aan de eisen.

De keuring van 1939 was de laatste die in de gemeente Cuijk werd gehouden. Door het aanscherpen van de eisen stapten steeds meer trekhondenbezitters over op andere transportmiddelen. Sinds de invoering van de wet in 1910 hebben 128 inwoners van Cuijk een trekhond gehad.

Bron: Een eeuw vooruit


Zie twee bijbehorende foto’s (elders)

RANB-10-2

RANB-24


Cuyk, St. Maarten is toegevoegd:

Fuseert in 1971 tot De Maasvallei Roermond

St. Maarten sluit in 1975

   Haps, De Volharding (1906-1946)



   Ottersum, St. Jan (1903-1948)



   Reek, St. Donatus (1901-1945






 # = J.C. Dekker /



Bron: Historisch Brabant

 RANB kaart-9-2

Cuyk -coöp.

Cuyk  CZ. St. Maarten 1904 - 1973


 Knipsels Cuijk Coöperatie



Link BHIC:  https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/zuivelfabriek-sint-maarten

  http://fotoarchiefdienst.nl/wp-content/uploads/2015/04/maarten.pdf  - in nw. venster


1904-03-19 2 blz. Statuten Coöp. Zuivelfabriek St-Maarten te Cuijk met namen

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

volgende pagina volgende pagina