#Ge/2020-12-20

voorgaande

voorgaande

versie-7.0

Nieuwsflits Gilde wil herbouwde - voormalig - boterfabriek voor bouwvak opleveren

Niftrik, 24 februari 2003

Door PIM ROELOFS

Bron: www.gelderlander.nl


NIFTRIK - Het St Damianusgilde uit Niftrik verwacht de herbouwde boterfabriek aan de Gildestraat deze zomer op te leveren. Het gebouw, dat na de Tweede Wereldoorlog in gebruik is geweest als noodwoning en later als winkel van de Boerenbond, is in 1996 afgebroken.

De roomboterfabriek was in de jaren negentig door het gilde in gebruik als opslagruimte voor onder andere meubilair, vaandels en feestartikelen. Dat is straks weer het geval. Het zilver en archief komt in een kluis in een aanbouw. Ook zouden er in het gildehuis exposities gehouden kunnen worden.

 

De herbouw, die inmiddels tweeënhalf jaar duurt, kost het gilde pakweg vijftienduizend euro. "Omdat we beschikken over een team van ruim twintig vrijwilligers kunnen we de kosten drukken. Bovendien krijgen we veel materiaal gesponsord", vertelt gildemeester Harrie Bakker.

Het vrijwilligersteam bestaat uit Niftrikkers en oud-Niftrikkers die iets voor hun dorp willen betekenen. Metselaars, timmermannen, een loodgieter en een elektricien, ze verlenen allemaal hun medewerking.

Elke zaterdag en af en toe doordeweeks werken ze gestaag door. "Het resultaat is prachtig", aldus Bakker.

 

De oorspronkelijke boterfabriek is begin 1900 gebouwd door een coöperatie van boeren. In het gebouw werd van melk het duurdere roomboter gemaakt. "Het was vanzelfsprekend dat het gebouw de naam St Damianus kreeg. Ook toen was nagenoeg het hele dorp aangesloten bij het eeuwenoude gilde uit Niftrik." Ook de kerk in Niftrik heet St Damianus.

 

In 1985 verkocht de Boerenbond het pand aan de gemeente Wijchen. Het gilde mocht van de gemeente het gebouw als opslagruimte gebruiken. In 1996 wilde de gemeente het pand slopen omdat er anders minstens twee bouwkavels verloren zouden gaan.

Het gilde zag sloop niet zitten. In 1940 is het grootste gedeelte van Niftrik door het Nederlandse leger platgebrand om vrij zicht te hebben op de spoorbrug. Als ook de boterfabriek verdwijnt, blijft er weinig van het oude Niftrik over. Bakker: "Wij stelden voor het pand af te breken en de stenen op te slaan zodat het boterhuis elders weer kon verrijzen. En zo geschiedde."

Ongeveer vijftig meter verderop in de Gildestraat, vlabij het Gildeplein, bouwen vrijwilligers aan een moderne versie van het boterfabriekje. De oude bouwtekening is het uitgangspunt. De vrijwilligers krijgen advies van een Niftrikse aannemer.


De oude bakstenen zijn afgebikt en opnieuw gebruikt. Op het nieuwe dak liggen tweedehands dakpannen. "Met het originele dak en binnenwerk konden we niets. Het nieuwe gildehuis is zo gebouwd dat het jaren meekan. Het is aangepast aan de eisen van deze tijd", vertelt Bakker.


In de gevel van het nieuwe gildehuis pronkt een flinke natuursteen met daarop de tekst Gildenhuis St Damianus. Op de hoeken rondom de plaat komen vier blokjes natuursteen met een afbeelding van een schild met geweren, een trom, een vogel en het vaandel. Boven de ramen komen tegels in de kleuren van het gilde: geel, groen en rood.


De oplevering van het gildehuis wordt feestelijk gevierd. Bakker: "Wellicht dat we de oplevering combineren met het 25-jarig bestaan van de drumband. Gefeest wordt er dit jaar in ieder geval. Hoe is nog niet bekend. Daarover gaan we nog met elkaar om de tafel."

Niftrik

Niftrik St. Daminanus 1911 - 1935 *

zuivelfabriek - juiste plaats in dorp niet bekend!


Statuten Zuivelfabriek Sint Damianus - alleen eerste blz. met namen deelnemers -  

* Datering ‘Boek Achterhoek’

   Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl