#Fr.b/2020-08-05

voorgaande

versie-7.0

Heerenveen -6 Ausnutria (Hyproca)

Geen frame - ga naar - www.zuivelhistorienederland.nl

volgende pagina voorgaande pagina


voorgaande naar pagina-01 Heerenveen volgende pagina

Zie voor ontstaansgeschiedenis van Ausnutria in ons land een prachtig tijdsschema bij

https://www.ausnutria-netherlands.com/nl/over-ausnutria/onze-historie#33d6961897 -                           naar samenvatting zonder foto’s ▼

Heerenveen productiebedrijf Ausnutria-Hyproca 2017-HEDEN (sinds 2018 ‘Ausnutria

Alle knipsels over fusies / samengaan e.d. van betrokken zuivelondernemingen zijn geplaatst in de MAP-LIJEMPF in nw venster

1897

OPRICHTING ZUIVELFABRIEK IN OMMEN

De geschiedenis van onze oudste fabriek gaat terug naar 1897, wanneer deze wordt opgericht door meneer Kramer. De fabriek krijgt de naam “de Vechtstreek”, een naam die het bedrijfspand nog steeds met trots draagt. Het is de eerste fabriek met een volledige en continu draaiende botermakerij. Door de groei van de melkproductie in Nederland wordt de fabriek groter en worden activiteiten uitgebreid. Sinds 1928 wordt er in Ommen tevens melkpoeder geproduceerd.
1903

OPRICHTING VAN HEEL GECONDENSEERDE MELKMAATSCHAPPIJ KAMPEN

De oorsprong van de fabriek in Kampen ligt in 1903, wanneer deze wordt opgericht als de Van Heel Gecondenseerde Melkmaatschappij. De fabriek staat op dat moment nog op een andere locatie, namelijk op Kampereiland en produceert met name gecondenseerde melkproducten.
1912

BEGIN "LIJEMPF" TIJDPERK (LEEUWARDEN)

Onze fabriek in Leeuwarden is opgericht in 1912, onder de naam Lijempf (Leeuwarder IJs en Melkproducten Fabriek). De fabriek in Leeuwarden is in die tijd de hoofdvestiging van de Lijempf groep; een vennootschap die in zijn hoogtijdagen bestond uit zo'n 19 aangesloten zuivelfabrieken. In 1943 wordt ook Van Heel in Kampen onderdeel van de Lijempf groep.

19551973

LIJEMPF WORDT OVERGENOMEN DOOR ROYAL WESSANEN

In 1973 wordt Lijempf overgenomen door Royal Wessanen en concentreert zich vanaf dat moment op de export van flesvoeding onder o.a. de merknaam Bebelac. Door de toegenomen contacten in het buitenland, wordt de naam van de fabrieken een paar jaar later veranderd in Lyempf.
1993

LYEMPF WORDT OVERGENOMEN DOOR NUTRICIA


In 1993 komt Lyempf in handen van voedingsconcern Nutricia. Op dat moment produceert Lyempf met name zuigelingenvoeding en een aantal speciaal poeders en ijsmixen. In 1993 werken er 50 mensen in Leeuwarden en 125 in Kampen.

1995

LYEMPF VERKOOPT HAAR FABRIEK IN LEEUWARDEN

De verpakkingsfabriek van Lyempf in Leeuwarden (waar baby- en kindervoeding wordt gemengd en verpakt) wordt in 1995 onafhankelijk van Nutricia. Deze fabriek gaat verder onder de naam Lypack.
1996

DE FABRIEK IN OMMEN WORDT OVERGENOMEN DOOR DE HYPROCA GROEP

In 1996 koopt de Hyproca Groep de fabriek in Ommen: de eerste schakel in de volledige productieketen voor baby- en kindervoeding die de groep vijf jaar later in beheer heeft.
1999

DE FABRIEK IN LEEUWARDEN WORDT OVERGENOMEN DOOR DE HYPROCA GROEP

De Hyproca Groep wordt in 1999 eigenaar van Lypack, waardoor ook het proces voor de verpakking van baby- en kindervoeding in eigen beheer komt.
2008

DE HYPROCA GROEP NEEMT DE MERKEN KABRITA & CBM OVER

In 2008 wordt de Hyproca Groep eigenaar van de merken Kabrita en CBM, en wordt naast koemelk ook actief in geitenmelk. Wat tot gevolg heeft dat de Hyproca Groep niet meer alleen produceert voor derden, maar ook haar eigen merken voert.
2011

SAMENWERKING TUSSEN HYPROCA EN AUSNUTRIA GAAT VAN START

In 2011 gaat de Hyproca Groep samenwerken met Ausnutria. De bedrijfsnaam van de Nederlandse organisatie (de Hyproca Groep) verandert in Ausnutria Hyproca en Ausnutria Hyproca wordt onderdeel van Ausnutria Dairy Corporation Ltd. gevestigd in Hong Kong. Hetzelfde jaar wordt de fabriek in Kampen overgenomen. De voormalige Lyempf fabrieken (Kampen & Leeuwarden) worden herenigd.
2014

BETERE TOEGANG TOT HOGE KWALITEIT MELK UIT NEDERLAND

In 2014 fuseert Holland Geiten Melk B.V., de dochteronderneming van Ausnutria Hyproca die verantwoordelijk is voor de inzameling van haar geitenmelk, met Sanimèl. De bedrijven gaan samen verder met in totaal 50 aangesloten geitenhouders. Hetzelfde jaar neemt Ausnutria Hyproca een belang in Farmel Dairy B.V. om ook de toekomstige stabiele aanvoer van koemelk uit Nederland te garanderen.
2015

AUSNUTRIA HYPROCA INTRODUCEERT NEOLAC BIOLOGISCH

In 2015 introduceert Ausnutria Neolac biologisch. Neolac biologisch is het eerste merk biologische kindervoeding op basis van 100% Nederlandse melk. Daarnaast is Neolac kindervoeding verrijkt met speciale voedingsstoffen zoals GOS (prebiotische vezels) en de meervoudig onverzadigde vetzuren DHA & AA.
2016

DE ORGANISATIE IN NEDERLAND VERHUIST NAAR NIEUW HOOFDKANTOOR

Het bedrijf in Nederland blijft groeien. Voor versterking van de organisatie besluit Ausnutria Hyproca in 2016 om haar Nederlandse hoofdkantoor te centraliseren en te verhuizen van Almelo en Heerenveen naar Zwolle.
2017

DE NIEUWE FABRIEKEN IN HEERENVEEN WORDEN OPERATIONEEL

Na een lange en intensieve bouwperiode begint de nieuwe productielocatie in Heerenveen eind 2017 met produceren.
2018

AUSNUTRIA HYPROCA WIJZIGT HAAR NAAM IN AUSNUTRIA

Voor meer eenheid en een betere herkenning en positionering van de organisatie in de markt, verandert Ausnutria Hyproca in 2018 haar naam in Ausnutria. De naamswijziging gaat gepaard met een logowijziging. Ausnutria is op dat moment reeds de leidende naam van haar zuster- en moederorganisatie in China, waar het een bekende naam is in de baby- en kindervoedingsbranche. De organisatie bouwt samen verder aan wereldwijde bekendheid.
 Samenvatting van ontstaan Ausnutria